Πρόστιμα, συνολικού ύψους 58.300 ευρώ, επέβαλε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), κατά τη διάρκεια ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε 311 καταστήματα όλης της χώρας.

Οι έλεγχοι, οι οποίοι έλαβαν χώρα από τις 2 έως τις 15 Φεβρουαρίου, είχαν «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα», δεδομένου ότι καταγράφηκαν «υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις σχετικές διατάξεις, γεγονός που αντανακλά την αποδοχή των μέτρων και συνάμα την ωριμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην Πάτρα κατά τη διάρκεια των σαρωτικών ελέγχων που έγιναν από τα κλιμάκια, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε οχτώ καταστήματα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού, χωρίς όμως να βρεθούν εντός των καταστημάτων θαμώνες να καπνίζουν.

Αναλυτικά στοιχεία ΕΑΔ για το διάστημα 02.02.2020-15.02.2020

Κυριακή 02.02.2020

Μοσχάτο: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 21 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 9 καταστήματα και 2 θαμώνες στις διατάξεις που προβλέπει ο αντικαπνιστικός. Στα 6 ΚΥΕ διαπιστώθηκε έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και επιβλήθηκαν αντιστοίχως πρόστιμα 2000€ (άνω των 100τ.μ.) σε τρία εξ αυτών και 3500€ στα υπόλοιπα τρία. Σε ένα ακόμα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 1000€ για ύπαρξη σταχτοδοχείων και ανοχή προς καπνίζοντες. Τέλος σε 2 ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) στο καθένα για έλλειψη ανάρτησης σήμανσης για την απαγόρευση καπνίσματος. Στους δύο θαμώνες που βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που απαγορευόταν επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ στον καθένα.

Θεσσαλονίκη: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 26 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) δεν καταγράφηκε καμία παράβαση.

Παρασκευή 07.02.2020

Ηλιούπολη: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 10 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 9 καταστήματα και σε 2 θαμώνες.

Σε τρία ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ έκαστο για απουσία πινακίδων απαγόρευσης καπνίσματος και σε πέντε επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ έκαστο για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Στην τελευταία περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος (υπήρχαν σταχτοδοχεία). Στους 2 θαμώνες που βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ στον καθένα.

Αγιά Λάρισας: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 17 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 2 καταστήματα. Στο πρώτο το πρόστιμο των 2.000€ (άνω των 100 τ.μ.) καθότι βρέθηκαν τσιγάρα τα οποία είχαν μόλις σβηστεί, ενώ στο δεύτερο κατάστημα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ στον ιδιοκτήτη και 100€ σε θαμώνα που κάπνιζε σε εσωτερικό χώρο. Στα υπόλοιπα 15 καταστήματα διαπιστώθηκε εφαρμογή των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Πάτρα: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 11 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 καταστήματα. Στα 2 πρόστιμο των 500€ γιατί οι εξωτερικοί χώροι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν είχαν λάβει μέτρα αποτροπής καπνίσματος, ενώ στο τρίτο ΚΥΕ επιβλήθηκε το πρόστιμο των 1.000€ για υποτροπή της παραπάνω παράβασης. Στα υπόλοιπα 8 καταστήματα δεν βρέθηκε καμία παράβαση.

Σάββατο 08.02.2020

Άλιμος: Διενεργήθηκε έλεγχος σε 14 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκ των οποίων στα 6 επιβλήθηκαν πρόστιμα. Χωρίς θεωρημένο βιβλίο αναφοράς καπνίσματος βρέθηκαν τρία καταστήματα. Σε δύο περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ ευρώ (άνω των 100 τ.μ.) και στην τρίτη πρόστιμο 500€

Το πρόστιμο των 4000€ επιβλήθηκε σε κατάστημα λόγω υποτροπής της μη τήρησης των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος για τους εξωτερικούς χώρους ενώ σε άλλα 2 το πρόστιμο των 500€ και των 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) αντίστοιχα, λόγω απουσίας σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος και μη λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής. Στα υπόλοιπα 8 καταστήματα δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Θεσσαλονίκη: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 9 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) κατεγράφησαν παραβάσεις σε 2 καταστήματα. Στο πρώτο ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο των 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) για μη τήρηση θεωρημένου βιβλίου αναφοράς και στο δεύτερο κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και δημιουργία παράνομου κλειστού χώρου στον προθάλαμο του καταστήματος με εμφανή ταμπέλα “Χώρος καπνιστών”. Στα υπόλοιπα 7 καταστήματα υπήρξε εφαρμογή των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Κυπαρισσία: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 21 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 7 καταστήματα. Στο ένα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 500€, λόγω μη ύπαρξης σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος και στα υπόλοιπα έξι πρόστιμο 500€ στο καθένα για την μη τήρηση νόμιμων βιβλίων αναφοράς καπνίσματος. Σε 14 καταστήματα υπήρξε εφαρμογή των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Κυριακή: 09.02.2020

Αθήνα (Μακρυγιάννη): Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 20 ΚΥΕ επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 καταστήματα. Σε 2 εξ αυτών ποσού 500€ και στο τρίτο ποσού 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) λόγω μη λήψης μέτρων αποτροπής καπνίσματος. Στα υπόλοιπα 17 δεν βρέθηκε καμιά παράβαση.

Θεσσαλονίκη: Διενεργήθηκε έλεγχος σε 11 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) όπως προβλέπει ο αντικαπνιστικός και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 καταστήματα. Στα δύο το πρόστιμο των 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) στο καθένα για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Στο τρίτο κατάστημα η υπεύθυνη ισχυρίστηκε ότι ο χώρος αποτελεί λέσχη καπνιστών και προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών της προσκόμισε αίτηση προς το Υπουργείο Υγείας για ίδρυση «λέσχης καπνού και εναλλακτικής ψυχαγωγίας», πληροφορώντας τους ελεγκτές ότι είναι σε επικοινωνία με επαγγελματικό σωματείο που διαφημίζει στο διαδίκτυο την παροχή υπηρεσιών «ίδρυσης λεσχών καπνιστών». Κατόπιν ελέγχου της άδειας λειτουργίας φάνηκε ότι η επιχείρηση λειτουργούσε ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνεπώς οι ελεγκτές της ΕΑΔ προχώρησαν στην επιβολή προστίμου των 1000€ για έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης μέτρων για την αποτροπή καπνίσματος και για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Στα υπόλοιπα 8 καταστήματα διαπιστώθηκε η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Πάτρα: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 13 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν. Επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ σε 1 ΚΥΕ για την μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Ρέθυμνο: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 18 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ σε 1 κατάστημα για την ανεύρεση σταχτοδοχείων και ύπαρξη έντονης μυρωδιάς καπνού.

Τετάρτη 12.02.2020

Καστέλι Κίσσαμου (Ν. Χανίων): Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 19 καταστήματα ΚΥΕ δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν ή άλλες παραβάσεις, οπότε δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα. Διαπιστώθηκε η συμμόρφωση θαμώνων και καταστηματαρχών. Η συγκεκριμένη περιοχή ελέγχθηκε για πρώτη φορά.

Πέμπτη 13.02.2020

Ηράκλειο: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 15 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν τα παρακάτω πρόστιμα: α) Πρόστιμο 500€ σε 2 καταστήματα για ανοχή καπνιζόντων, β) Πρόστιμο 500€ ευρώ σε 2 καταστήματα για απουσία σήμανσης και ύπαρξη σταχτοδοχείων σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα. γ) Πρόστιμο 500€ σε 2 καταστήματα για μη ύπαρξη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και δ) Πρόστιμο 500€ σε 1 κατάστημα για μη τήρηση νόμιμου βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Επίσης βρέθηκαν 4 θαμώνες να καπνίζουν σε χώρους που δεν επιτρεπόταν -όπως προβλέπει ο αντικαπνιστικός- και τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€ στον καθένα.

Παρασκευή 14.02.2020

Αλμυρός Βόλου: Κατά τον έλεγχο πού διενεργήθηκε σε 10 ΚΥΕ επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ σε 1 ΚΥΕ που δεν διέθετε βιβλίο αναφορά καπνίσματος. Επίσης σε έτερο κατάστημα το πρόστιμο των 500€ για εξωτερικό χώρο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας (μόνο μία πλευρά ανοικτή) και βρίσκονταν μέσα σε αυτόν δύο θαμώνες να καπνίζουν στους οποίους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€ στον καθένα. Τέλος επιβλήθηκε το πρόστιμο των 1000€ σε κατάστημα για έλλειψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και ανοχή σε καπνιστή. Στον καπνίζοντα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€.

Πάτρα: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν βρέθηκε κανένας θαμώνας να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν. Ωστόσο επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ σε δύο περιπτώσεις (άνω των 100τ.μ.) όπως προβλέπει ο αντικαπνιστικός και 500€ σε ακόμα δύο καταστήματα για μη ύπαρξη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Σάββατο 15.02.2020

Αιγάλεω: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 18 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν βρέθηκε κανένας θαμώνας να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν. Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τρία καταστήματα, σε ένα 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) και στα άλλα δύο 500€ αντίστοιχα για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και απουσία βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Κολωνάκι/Κεραμεικός/Άλιμος: Κατά τον έλεγχο που ξεκίνησε βραδινές ώρες του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε 5 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κέντρα διασκέδασης και μεγάλες πίστες) επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€ σε θαμώνα που βρέθηκε να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν και 500€ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για ανοχή καπνιζόντων. Στα υπόλοιπα καταστήματα δεν κατεγράφησαν παραβάσεις.

Θεσσαλονίκη: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 19 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ΚΥΕ διαπιστώθηκε ότι οι ελεγχθείσες επιχειρήσεις τηρούν πιστά τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις. Κανένας θαμώνας δεν βρέθηκε να καπνίζει σε χώρους όπου απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού, όπως προβλέπει ο αντικαπνιστικός.

Μονεμβασιά: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 14 ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο

500€. Αφορούσε δύο περιπτώσεις για έλλειψη σήμανσης σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα. Σε ακόμα τρία καταστήματα επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ για μη ύπαρξη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος, όπως προβλέπει ο αντικαπνιστικός. Δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.