Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβει την διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών για την κατασκευή των πέντε κλειστών κέντρων υποδοχής μεταναστών που θα αναπτυχθούν σε πέντε νησιωτικούς προορισμούς της χώρας. Αυτές τις μέρες έχει συσταθεί στο υπουργείο σχετική Επιτροπή που θα αναλάβει να συντονίσει το μεγάλο πρότζεκτ, το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει πολύ σφικτές προθεσμίες ώστε τα κέντρα υποδοχής να είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν 20.000 μετανάστες το συντομότερο δυνατό.

Στο υπουργείο Υποδομών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τον τρόπο που θα διενεργηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες όμως λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν την κλειστή πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως αναφέρει το newmoney.

Τα έργα εκτός από την προμήθεια των προκατασκευασμένων οικίσκων και τον εξοπλισμό τους περιλαμβάνουν επίσης την διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, την ανάπτυξη δικτύου ύδρευσης κ.α. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος των έργων μπορεί να φτάσει ακόμη και να ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για τη διαγωνιστική διαδικασία, εκφράζει πλήθος εταιρειών μεταξύ των οποίων και μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι (Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ, Αβαξ, Ιντρακάτ) η συνδρομή των οποίων θεωρείται βέβαιη και λόγω των fast track διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν.

Τις προηγούμενες μέρες το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ακίνητα και εκτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για την στέγαση των μεταναστών.

Με βάση το σχεδιασμό, στη Λέσβο, τη Χίο και την Σάμο οι κλειστές δομές, θα είναι χωρητικότητας άνω των 5.000 ατόμων έκαστη. Στην Κω, θα φιλοξενηθούν πάνω από 2.000 άνθρωποι και στην Λέρο άνω από 1.000.