Τον δύσκολο δρόμο ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, ενός "φιλέτου" της παραλιακής ζώνης της Πάτρας που είναι εδώ και χρόνια εγκαταλειμμένο και έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, σε ένα σκηνικό που μόνο την πόλη μας δεν κολακεύει. 

Ο δύσκολος δρόμος έχει να κάνει με τη δημιουργία κολυμβητηρίου. Αυτό προβλέπει το συμφωνητικό που υπέγραψε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριο Φαρμάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Πάτρα. Το συμφωνικό αποτελεί από μόνο του μία ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα. 

Δεν μιλάει για έναν χώρο αθλητικού κέντρου, απλά και μόνο, ούτε για την διαμόρφωση γηπέδων για παράκτια αθλήματα, όπως είχε ειπωθεί στο παρελθόν. Μιλάει για τη δημιουργία ενός νέου κολυμβητηρίου, σε συνδυασμό με την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, σε ένα αθλητικό κέντρο, με γήπεδο και χώρους για αναψυχή και ψυχαγωγία. 

Μέχρι τώρα όλα όσα είχαν ειπωθεί για την αξιοποίηση του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς δεν μιλούσαν για ένα νέο κολυμβητήριο, αφού κάτι τέτοιο θεωρούταν δύσκολο, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (που της ανήκει ο χώρος και έχει την διαχείριση του μέσω του ΠΕΑΚ) και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ως στρατηγικός διαχειριστής του έργου), επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο για την αξιοποίηση του πρώην κολυμβητηρίου. 

Ένας δρόμος που εφόσον φτάσει στον τελικό του στόχο, στην ολοκλήρωση του έργου, θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο αυτό το "φιλέτο" της παραλιακής ζώνης αφού σε συνδυασμό με το έργο της αξιοποίησης του Έλους της Αγυιάς (είναι να τρέξει και έχει βγει ο ανάδοχος), αλλάζει εντελώς την βόρεια όψη του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας, αλλά και τη συγκεκριμένη περιοχή. 


Το μεγάλο στοίχημα για το υφυπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που δεν δίστασε να μπει μπροστά για ένα έργο που έχει γίνει βραχνάς για την Πάτρα, είναι στο μεσοδιάστημα που θα πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες και όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες του νέου αθλητικού κέντρου - κολυμβητηρίου, να βρεθεί πρόγραμμα για την χρηματοδότηση του.

Για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν νεότερα μέσα στους επόμενους μήνες. Το σημαντικό όμως είναι ότι με το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη το έργο αυτό έχει κλειδώσει και από εκεί και πέρα είναι το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς είναι σίγουρα μια πρόκληση για την κυβέρνηση και την Περιφέρεια για να δείξουν από κοινού τις ταχύτητες και την επιτάχυνση που θέλουν να προσδώσουν στο κράτος και στη νέα εποχή. 

Υ.Γ: Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από το τελευταίο παιχνίδι που είχε γίνει στο τότε κολυμβητήριο της Αγυιάς, την Κυριακή στις 13 Ιουλίου του 2003. Η ιστορία κάνει κύκλους;