Στην Πολωνή κοινωνική λειτουργό Irena Sendlerowa, γνωστή και ως Irena Sendler (Ιρένα Σέντλερ) αφιερώνει η Google το doodle της 15ης Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τη γέννησή της.

Μέλος της αντίστασης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Πολωνία, κατάφερε μαζί με συνεργάτες της να σώσει περίπου 2.500 παιδιά εβραϊκής καταγωγής, μέχρι να γίνει γνωστή η δράση της και να συλληφθεί.

Αν και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τις ναζιστικές δυνάμεις και καταδικάστηκε σε θάνατο, η Σέντλερ κατόρθωσε να αποδράσει και το 2007 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η Σέντλερ γεννήθηκε κοντά στη Βαρσοβία και έχασε σε ηλικία επτά ετών τον πατέρα της, ο οποίος προβλήθηκε από τύφο ενώ φρόντιζε ανθρώπους που έπασχαν από την ασθένεια.

Καθώς ο πατέρας της είχε βοήθησε πολλούς άπορους ασθενείς, μεταξύ των οποίων και πολλούς Εβραίους, μετά από τον θάνατό του η ηγεσία της εβραϊκής κοινότητας της περιοχής προσφέρθηκε να βοηθήσει οικονομικά για την μόρφωση της Ιρένα.

Η Σέντλερ ξεκίνησε τις σπουδές της στην πολωνική λογοτεχνία στη Βαρσοβία, ωστόσο εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο για τρία χρόνια, καθώς διαμαρτυρήθηκε για το καθεστώς διακρίσεων εις βάρος των Εβραίων φοιτητών.

Αφού έγινε μέλος του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία και άρχισε να εργάζεται στην Κοινωνική Πρόνοια.

Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, μαζί με συναδέλφους της βοήθησε στη διάσωση πολλών Εβραίων, εφοδιάζοντάς τους με πλαστά χαρτιά.

Καθώς η Σέντλερ ήταν υπάλληλος της Πρόνοιας στην πολωνική πρωτεύουσα είχε ειδική άδεια να μπαίνει στο Γκέτο της Βαρσοβίας για να ελέγχει την κατάσταση της υγείας των εγκλείστων και γενικότερα τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν εκεί. Αφού ήρθε σε συνεννόηση με Εβραίους γονείς που ζούσαν μέσα στο Γκέτο, έβγαλε κρυφά, μαζί με τους συνεργάτες της 2.500 παιδιά Εβραίων.

Το 1943 η Ιρένα Σέντλερ συνελήφθη από την Γκεστάπο. Υπέστη βασανιστήρια, ωστόσο δεν αποκάλυψε τους συνεργάτες της ούτε έδωσε στοιχεία για τα παιδιά που είχαν βγάλει από το Γκέτο.

Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά τελικά κατάφερε να δραπετεύσει, με τη βοήθεια της οργάνωσης Żegota, που δωροδόκησε τους φρουρούς της και ενώ η Σέντλερ μεταφέρονταν για να εκτελεσθεί.

«Κάθε παιδί που σώθηκε με τη βοήθειά μου αποτελεί δικαίωση της ύπαρξής μου στη γή και όχι έναν τίτλο δόξας» είχε δηλώσει η ίδια.