Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προωθήθηκαν περαιτέρω στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας όπου αντιμετωπίζουν τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες, καθώς ανακατέλαβαν μια στρατιωτική βάση την οποία είχαν χάσει πριν από πάνω από επτά χρόνια.

Οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, ο πρώην συριακός κλάδος της Αλ-Κάιντα) κυριαρχούν σε περισσότερο από το μισό της επαρχίας Ιντλίμπ, καθώς και σε γειτονικούς τομείς στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκειας.

Ανταρτικές οργανώσεις και άλλες τζιχαντιστικές παρατάξεις με μικρότερη επιρροή είναι επίσης παρούσες στις ζώνες αυτές, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο μεγάλο τζιχαντιστικό προπύργιο που διαφεύγει του ελέγχου του καθεστώτος στην εμπόλεμη χώρα.

Έπειτα από «σφοδρές μάχες» πριν από τα ξημερώματα εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών, οι δυνάμεις του καθεστώτος ανακατέλαβαν τη βάση 46, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων δυτικά του Χαλεπιού, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν μέσα σ' αυτή τη βάση, όμως αποσύρθηκαν την Πέμπτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι φιλοκαθεστωτικοί προωθούνται πλέον με στόχο να δημιουργήσουν «μια ζώνη ασφαλείας» γύρω από τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Χαλέπι με την πρωτεύουσα Δαμασκό και ανακατελήφθη εξ ολοκλήρου από το καθεστώς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπογράμμισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Για να επιτύχουν τον στόχο τους, οι δυνάμεις του καθεστώτος «οφείλουν να καταλάβουν τις τοποθεσίες Όρουμ αλ-Κόμπρα και Καφρ Νάχα» στην επαρχία του Χαλεπιού δυτικά του αυτοκινητοδρόμου, σύμφωνα με τον ίδιο. Βρίσκονται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Όρουμ αλ-Κόμπρα.

Απέχουν επίσης λιγότερο από 5 χιλιόμετρα από την πόλη Αταρέμπ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.