Η ρινική συμφόρηση είναι από τα πιο ενοχλητικά χειμωνιάτικα συμπτώματα. Εκτός από το… αισθητικό του πράγματος, δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση συμπτωμάτων που προκαλούν δυσφορία: Εφ’ όσον αδυνατούμε να αναπνεύσουμε από τη μύτη, κοιμόμαστε με το στόμα ανοιχτό, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται (ακόμη περισσότερο) ο λαιμός μας. Επιπλέον, ο ύπνος μας συνήθως είναι διακεκομμένος, πράγμα που μας δημιουργεί εξάντληση. Ωστόσο, το γνωστό μας «μπούκωμα» δεν έχει πάντα την ίδια αιτία. Ορισμένες φορές, υπεύθυνο δεν είναι το κοινό κρυολόγημα, αλλά η ιγμορίτιδα. Και σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι επίσης διαφορετική, όπως αναφέρει το vita.

Σε τι διαφέρουν;

Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε κάποιον ιό. Από την άλλη, αιτία της ιγμορίτιδας είναι μια φλεγμονή που εκδηλώνεται στα ιγμόρεια, δηλαδή στις κοιλότητες της άνω γνάθου που παράγουν βλέννα ώστε να διατηρούν ενυδατωμένη την ρινική κοιλότητα και να απομακρύνουν τα μικρόβια. Αν και δεν πρόκειται για την ίδια ασθένεια, ένα κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ιγμορίτιδας. Εκτός από αυτό, αιτία μπορεί να είναι μια αλλεργία, κάποια κάκωση, αλλά και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Η φλεγμονή που δημιουργείται εμποδίζει τη ροή της βλέννας, με αποτέλεσμα τη ρινική συμφόρηση, αλλά και τον πόνο και το αίσθημα πίεσης στην περιοχή. Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, μολυσματική ή μη μολυσματική.

Πώς θα καταλάβω περί τίνος πρόκειται;

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της ιγμορίτιδας μοιάζουν αρκετά ώστε να μας μπερδέψουν. Η κυριότερη διαφορά που πρέπει να μας βάλει σε υποψίες είναι η διάρκειά τους. Το κοινό κρυολόγημα διαρκεί συνήθως πέντε με επτά ημέρες, και τα συμπτώματά του γίνονται πιο έντονα την τρίτη με τέταρτη ημέρα.

Η ιγμορίτιδα είναι κατά κανόνα πιο επίμονη, καθώς διαρκεί πάνω από 10 ημέρες, ενώ από την δέκατη ημέρα και μετά τα συμπτώματα γίνονται χειρότερα αντί να υποχωρήσουν.

Συμπτώματα ιγμορίτιδας

Προκειμένου να προχωρήσει σε διάγνωση ιγμορίτιδας ένας γιατρός θα πρέπει να εντοπίσει τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω συμπτώματα:

Ρινική απόφραξη ή συμφόρηση, η οποία δυσκολεύει την αναπνοή από τη μύτη
Πόνος, ευαισθησία και οίδημα γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα, τη μύτη ή το μέτωπο
Μειωμένη όσφρηση και γεύση
Πόνος στο αυτί
Πόνος στην άνω γνάθο και τα δόντια
Βήχας (συνήθως εντονότερος τη νύχτα)
Πονόλαιμος
Δυσοσμία του στόματος
Κόπωση
Ναυτία

Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;

Σε αντίθεση με το κρυολόγημα, το οποίο κάνει «τον κύκλο του» και υποχωρεί, η ιγμορίτιδα συχνά χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να ανακουφιστούμε. Μάλιστα, οι περιπτώσεις χρόνιας ιγμορίτιδας ενδέχεται να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση. Από την πλευρά μας, μπορούμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα ώστε τα συμπτώματα να γίνουν πιο ήπια:

Να πίνουμε πολλά υγρά, ώστε η βλέννα να γίνεται πιο υδαρή και επομένως να απομακρύνεται πιο εύκολα
Να εφαρμόζουμε ζεστές πετσέτες στο πρόσωπό μας αρκετές φορές την ημέρα, για περίπου πέντε με δέκα λεπτά κάθε φορά
Να εκθέτουμε τον εαυτό μας στον ατμό, είτε μέσα από ένα ζεστό ντους, είτε εισπνέοντας πάνω από μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, είτε κάνοντας το ίδιο με ζεστά ροφήματα
Να επενδύσουμε σε έναν υγραντήρα, ώστε να μην ξεραίνεται η ρινική κοιλότητα
Να αποφεύγουμε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον ξηρό αέρα, ώστε να μην στεγνώνουν τα ιγμόρεια και οι ρινικές μας οδοί.