Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας και οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο νέο χάρτη της πόλης, είναι συνυφασμένες με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και στόχο τη μετατροπή του ποδηλάτου, σε βασικό μεταφορικό μέσο για τους Πατρινούς. 

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει για το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, το οποίο βρίσκεται και στην τελική του ευθεία, θα υπάρξουν νέοι ποδηλατοδρόμοι σε καθέτους οδούς της πόλης.

Οι κάθετοι οδοί θα διασταυρώνονται στο τέρμα τους, με το μεγάλο παραλιακό ποδηλατόδρομο που θα αποτελέσει τη βάση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων που θα υπάρχει στην πόλη. 

Οι δρόμοι αυτοί στους οποίους θα φτιαχτούν ποδηλατοδρόμοι με αντίστοιχες λωρίδες και ειδικό δάπεδο, θα είναι αυτός της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου, της Παντανάσσης, της Κανάρη και της Τριών Ναυάρχων.

Εκείνοι που είναι ήδη πεζόδρομοι (η Κανάρη μάλιστα υποτίθεται ότι είναι ένας δρόμος ειδικά για ποδήλατα) θα μετατραπούν και σε ποδηλατοδρόμους, έχοντας όμως ένα ξεχωριστό πεδίο, για την ασφάλεια των πεζών, αλλά και των ποδηλάτων.

Όπως αναφέραμε παραπάνω στο τέρμα τους θα διασταυρώνονται με τον παραλιακό ποδηλατόδρομο που θα ξεκινά από την Κανελλοπούλου και θα καταλήγει στο ύψος της Παπαφλέσσα, ένα έργο που είναι και αυτό στην τελική ευθεία, έτοιμο για να ξεκινήσει, έχοντας ήδη δημοπρατηθεί.

Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος θα συνδέεται και αυτός με την σειρά του με αυτόν του Έλους της Αγυιάς και της Πλαζ, ενώ στην άλλη μεριά του, με αυτόν του Νότιου Πάρκου φτάνοντας έτσι στο νέο λιμάνι, κοντά στο Γλαύκο.


Πέρα όμως από τις κάθετες οδούς, ποδηλατοδρόμοι θα φτιαχτούν σε συγκεκριμένες οδούς του κέντρου που αναμένεται με βάση τη μελέτη που υπάρχει να πάρουν τη μορφή της ήπιας πεζοδρόμησης. 

Έτσι, ένας ακόμη θα δημιουργηθεί στην οδό Αλεξάνδρου Υψηλάντου, από το ύψος του Μαρκάτου μέχρι τη Βότση, ενώ την ίδια μορφή θα αποκτήσει και η οδός Σισίνης, συνδέοντας έτσι την Άνω πόλη με τα Ψηλαλώνια και από εκεί με την Τριών Ναυάρχων και τον Άγιο Ανδρέα.

Εξάλλου στην Άνω πόλη, πάντα με βάση το σχέδιο της ανάπλασης, θα πεζοδρομηθεί η οδός Παντοκράτορος, από το ύψος της Αγίου Γεωργίου μέχρι τον ναό του Παντοκράτορα. 

Στόχος της ανάπτυξης του δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Πάτρα, είναι η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου που πλέον μετά και την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος θα πρέπει να γίνει το βασικό μεταφορικό μέσο για τους Πατρινούς, τουλάχιστον για όσους κινούνται εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η πρόσβαση και η διέλευση των συμβατικών μέσων οχημάτων κυκλοφορίας στους κεντρικούς δρόμους είναι ανάγκη, μετά την ανάπλαση, να μειωθεί κατακόρυφα για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου και των σημείων αναφοράς της.