Όλα είναι έτοιμα για το ξεκίνημα των δρομολογίων του Προαστιακού, στην επέκταση της γραμμής Πάτρα - Κάτω Αχαΐα και αυτό που μένει είναι η ανακοίνωση μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας που θα αναφέρει την έναρξη τους. 

Σύμφωνα με κύκλους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει η εταιρεία στην δημοσιοποίηση μιας τέτοιας ημερομηνίας, τη στιγμή που ανακοίνωσε ήδη τα δρομολόγια που πρόκειται να ξεκινήσουν, με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την ώρα, αλλά και τις τιμές των εισιτηρίων, έχει να κάνει με το ότι αυτή τη φορά δεν θέλει να πέσει έξω σε αυτό που θα πει. 

Θα βγάλει την ημερομηνία μόνο όταν όλα θα είναι έτοιμα, από τα βασικά μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μοναδική λεπτομέρεια που αυτή τη στιγμή παραμένει σε εκκρεμότητα έχει να κάνει με το εκδοτήριο της Κάτω Αχαΐας. Ο χώρος δηλαδή που το επιβατικό κοινό θα σπεύσει για να παίρνει το εισιτήριο του. 

Το εκδοτήριο αυτό θα βρίσκεται στον σταθμό της Κάτω Αχαΐας, εκεί δηλαδή που θα σταματάει, το τρένο του Προαστιακού, αλλά και θα ξεκινάει τα δρομολόγια του από την Πάτρα, σε ένα χώρο που χρειάζεται σύνδεση με το διαδίκτυο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, όπως και σύνδεση με τον σταθμό του ΟΣΕ στην αχαϊκή πρωτεύουσα. 

Πάντως, αυτή τη φορά τόσο στον ΟΣΕ, όσο και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι σίγουροι ότι το έργο θα ξεκινήσει, κάτι που περιμένουν με ανυπομονησία οι κάτοικοι της Πάτρας, αλλά και της Δυτικής Αχαΐας. Ωστόσο, το να ξεκινήσουν τα δρομολόγια μιας γραμμής που είχε να λειτουργήσει εδώ και 15 χρόνια, δεν είναι και τόσο εύκολο.

Χρειάζεται η ανάλογη προετοιμασία και τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης. Ήδη μετά τον έλεγχο που έγινε στις 38 αυτόματες διαβάσεις της διαδρομής Άγιος Ανδρέας - Κάτω Αχαΐα τοποθετήθηκαν δεκάδες προειδοποιητικές πινακίδες προκειμένου το κοινό να ενημερωθεί για την έναρξη της κυκλοφορίας του τρένου.  


Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το τελευταίο διάστημα προχώρησαν σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν την έναρξη των δρομολογίων λίγο πριν την άνοιξη. Από αυτή την άποψη, άσχετα με τις προηγούμενες φορές, είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα τους, είτε τα δρομολόγια ξεκινήσουν αύριο, είτε την άλλη εβδομάδα. 

Τα έργα υποδομής από τις αυτόματες διαβάσεις, τον φωτισμό και όλα τα σχετικά που αφορούν την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών με το τρένο του Προαστιακού, είναι όλα έτοιμα.

Το δεδομένο άλλωστε είναι ένα και δεν αλλάζει: Το τρένο για Αχαγιά είναι προ των πυλών...

(Οι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Οικονόμου).