Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από το υπουργείο Υποδομών για το θέμα της άμεσης έναρξης των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο της Πατρών - Πύργου, μετά την οριστική απόφαση του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης να ακυρώσει τις εργολαβίες και να προχωρήσει σε έναν νέο σχεδιασμό για το έργο. 

Ως γνωστόν το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να παύσει τις οχτώ εργολαβίες στις οποίες είχε διχοτομήσει το έργο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να το δώσει όλο στην Ολυμπία Οδό. Στο υπουργείο περιμένουν το "πράσινο" φως από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή για να εγκρίνει τον νέο σχεδιασμό και μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι μόνο θετικά, παρά τους κάποιους ενδοιασμούς που υπάρχουν σε ορισμένα συμβούλια. 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, εξετάζει ορισμένα μέτρα που ενδέχεται να πάρει στο μεσοδιάστημα που θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το έργο, έτσι ώστε να μειώσει την πιθανότητα τροχαίων ατυχημάτων στην εθνική "καρμανιόλα" στην οποία ήδη έχει χυθεί αρκετό αίμα, με δεκάδες οικογένειες να έχουν ξεκληριστεί. 

Το βασικό μέτρο από αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι η τοποθέτηση κορυνών στην εθνική οδό, ειδικότερα σε ορισμένα σημεία της που αποδεδειγμένα είναι πιο επικίνδυνα και έχουν συμβεί περισσότερα τροχαία. Ωστόσο, η κάθε απόφαση που θα πάρει θα είναι σε συνεννόηση με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Τροχαίας στην Αχαΐα και την Ηλεία. 

Η αλήθεια για τις ενδεχόμενες ενστάσεις

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε στο θέμα της ακύρωσης των εργολαβιών ότι με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος της Ε.Ε. - και παρά τα όσα έχουν γραφτεί - οι εταιρείες που είχαν αναλάβει τα οχτώ αυτά έργα, δύσκολα θα πετύχουν κάτι, εφόσον προχωρήσουν σε ενστάσεις.

Έτσι, οι περισσότερες από αυτές (εξαιρουμένης μιας), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτίθενται να πάρουν τις αποζημιώσεις τους και να μην προχωρήσουν το θέμα στη νομική οδό, γνωρίζοντας ότι θα χάσουν χρόνο και χρήματα σε έναν αγώνα που δεν θα τους προσφέρει τίποτα.

Κατά συνέπεια δύσκολα η οποιαδήποτε ένσταση μπορεί να καθυστερήσει το έργο, εφόσον βέβαια η ευρωπαϊκή επιτροπή δώσει τελικά το "πράσινο" φως για τον νέο σχεδιασμό. Πάντως, από την πλευρά της η Περιφέρεια παραμένει πιστή σε αυτό που είχε πει ο Νεκτάριος Φαρμάκης από την αρχή: "Θα πανηγυρίσουμε μόνο όταν το έργο ολοκληρωθεί...".