14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, γιορτάζουν οι ερωτευμένοι, κατά συνέπεια γιορτάζει όλος ο κόσμος, τουλάχιστον αυτός που έχει τη λέξη "έρως" μέσα στην ζωή του, τον πόθο δηλαδή για να φτάσει εκεί που θέλει, στους στόχους και τα όνειρα του. 

Ο έρωτας όμως ταυτίζεται στη συνείδηση μας, αλλά και με τη συγκεκριμένη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, με εκείνον τον φτερωτό μικρό θεό που με το τόξο του στοχεύει στις καρδιές και στα βλέμματα, ενώνοντας τους ανθρώπους, μέσα από το ξύπνημα διαφόρων περίεργων συναισθημάτων, ανοίγοντας τον "ασκό" κάνοντας τους να μπουν στη δίνη του, χωρίς ασφαλώς κάθε φορά να ξέρουν που θα τους βγάλει αυτός ο δρόμος. 

Σε πράσινα λιβάδια και ανθισμένα λουλούδια στις πλαγιές των βουνών ή σε γκρεμούς που από κάτω τους έχουν στηθεί καζάνια που βράζουν; Ο έρωτας άλλωστε, σύμφωνα με τους αρχαίους δεν ήταν ούτε θεός, ούτε θνητός, κινούνταν ανάμεσα στα δύο αυτά επίπεδα και θεωρούνταν ως ένας "δαίμων". 

Όλα αυτά βέβαια είναι υποκειμενικά, όσο υποκειμενικός είναι και αυτός ο έρωτας, το αντικειμενικό είναι σίγουρα η σπίθα που πάντα υπάρχει στις ψυχές όλων μας και αναλόγως με το αντικείμενο του πόθου, την ανταπόκριση που θα έχουμε γίνεται φλόγα, πυρκαγιά και όλα τα σχετικά. 


Το δεδομένο είναι ότι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζουν τα ζευγαράκια, οι ερωτευμένοι, είναι μία μέρα αφιερωμένη στον έρωτα που ήρθε στην Ελλάδα ξενόφερτη, από τις χώρες της δύσης και που φυσικά εξαιτίας του ότι ο έρωτας είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έναν ζωτικό κομμάτι της ψυχής μας, αφορά δηλαδή όλους, έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στην εμπορική αγορά. 

Έτσι, η αγορά της Πάτρας, ήδη από την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, έχει ντυθεί στα χρώματα του φτερωτού θεού, για το χατήρι των ερωτευμένων και τους περιμένει για να κάνουν τις αγορές και τα ψώνια τους, για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Καρδούλες, κουκλάκια, μπλουζάκια, σοκολατάκια, κεράκια, μαξιλαράκια, μπαλονάκια και γενικότερα δεκάδες ακόμα είδη, είναι μόνο για σήμερα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, στο σχήμα του έρωτα. 


Την τιμητική τους στην αγορά της Πάτρας, έχουν για αυτή την μέρα κλασικά τα ανθοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα μαγαζιά με είδη δώρων, τα καταστήματα με εσώρουχα, ακόμα και τα sex shop (για το μετά το ρομάντζο), ενώ μέχρι και περίπτερα είδαμε να έχουν φορέσει τα γιορτινά τους.

Οι περισσότεροι από εμάς όσο και αν θεωρούμε αυτή την μέρα "κάπως", έχοντας μέσα μας την φράση κλισέ ότι οι ερωτευμένοι πρέπει να γιορτάζουν κάθε μέρα και να το δείχνουμε αυτό πάντα στα αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι σίγουρο ότι ένα δωράκι θα σπεύσουμε να το πάρουμε.

Άλλωστε, σύμφωνοι, ο έρωτας γιορτάζεται κάθε μέρα, αλλά από την άλλη θέλει και μία μέρα που θεωρητικά τουλάχιστον, να είναι κάπως ξεχωριστή. Έτσι δεν είναι;