Το σπιράλ υπερψήφισε χθες κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την εισήγηση που αφορούσε την διενέργεια ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας. Πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, η ολοκλήρωση του οποίου θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Το σπιράλ χαιρετίζει την διακήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού, καταθέτει όμως παράλληλα την έντονη διαφωνία του στη μορφή του.

Ο διαγωνισμός που η Δημοτική Αρχή επέλεξε να διενεργήσει είναι πανελλήνιος και όχι διεθνής, περιορίζοντας έτσι κατά πολύ τις δυνητικές συμμετοχές σε αυτόν. Όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά τη συνεδρίαση του σχετικού Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς: «Οι κάτοικοι του πλανήτη είναι 700 φορές περισσότεροι από τους κατοίκους της Ελλάδας και περίπου αντίστοιχες θα είναι οι αναλογίες των αρχιτεκτόνων και των αρχιτεκτονικών γραφείων. Γιατί τα απορρίπτουμε;». 

Κατά την ίδια εισήγηση αναφέρθηκαν ποικίλα παραδείγματα έργων που κοσμούν την Πάτρα (κάποια εκ των οποίων αποτελούν χαρακτηριστικά τοπόσημα της πόλης) τα οποία είτε ήρθαν από το εξωτερικό, είτε κατασκευάστηκαν από ξένους αρχιτέκτονες ή μηχανικούς.

«Δεν μας διακατέχει ξενομανία» τόνισε ο Πέτρος Ψωμάς. «Αντιθέτως εμπιστευόμαστε απόλυτα τους Έλληνες αρχιτέκτονες και τα τοπικά αρχιτεκτονικά γραφεία και πιστεύουμε πως η αύξηση του ανταγωνισμού θα λειτουργούσε ευεργετικά στην άμιλλα μεταξύ των διαγωνιζομένων και θα απέφερε καλύτερες υποψηφιότητες για την τελική επιλογή». 

Επιπλέον δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι στον σύγχρονο ανταγωνισμό των πόλεων για αναγνωρισιμότητα, επισκεψιμότητα και εξωστρέφεια η ίδια η διαδικασία ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα γνωστοποιήσει την πόλη της Πάτρας σε αναρίθμητους αποδέκτες. Δεν θα ήταν προβολή και κέρδος για την πόλη μας να δεχτούμε επισκέπτες/ εκπροσώπους από μεγάλα διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία στην φάση της προετοιμασίας των φακέλων; Μην ξεχνάμε πως δεκάδες πόλεις (Μπιλμπάο Guggenheim, Φιλαρμονική Αμβούργου κ.α.) παγκοσμίως κέρδισαν σε αίγλη από την συμμετοχή Επωνύμων Αρχιτεκτόνων που υλοποίησαν σημειακά ή εκτενή έργα σε αυτές (ειδικά όταν μιλάμε για δημιουργία τοποσήμου όπως στην περίπτωση του Θαλασσίου Μετώπου της Πάτρας).

Νωρίτερα, κατά την ίδια συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος του σπιράλ, Θάνος Δούρος, ρώτησε τον εισηγητή αντιδήμαρχο κ. Κορδά γιατί επέλεξε την εκδοχή του πανελλήνιου διαγωνισμού, θυμίζοντας στο σώμα πως όταν οι πατρινοί αποφάσισαν την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα (το 1901!) προχώρησαν στη διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Δεν δόθηκε καμία πειστική απάντηση.