Αρκετά καλές εντυπώσεις έχει προσδώσει στο αναγνωστικό κοινό το πρώτο μυθιστόρημα της Ελένης Θωμά, μιας συγγραφέως που αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο, σκιαγραφώντας μέσα από τις δύο βασικές της ηρωίδες όλη την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδος, ξεκινώντας από τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο σπαραγμό που ακολούθησε και φτάνοντας έως και τη μεταπολίτευση, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. 

Πρωταγωνιστές στο "Α, ρε μαμά", έτσι όπως ονόμασε η Ελένη Θωμά το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα είναι δύο γυναίκες. Μία μάνα και μία κόρη. "Γύρω από αυτές εξελίσσεται η πλοκή του έργου, με φόντο όλη αυτή την ιστορική περίοδο της Ελλάδος" τονίζει η ίδια μιλώντας στο patrasevents.gr.

"Είναι μία αληθινή ιστορία που έχει βέβαια και αρκετά στοιχεία μυθοπλασία, συνυφασμένα μεταξύ τους και δοσμένα έτσι ώστε να αποδώσουν στον αναγνώστη το ζητούμενο. Τη σχέση μάνας και κόρης.

Είναι μία ανθρώπινη ιστορία, με ήρωες τους ανθρώπους του μόχθου, του χωριού και της πόλης, ενώ θίγει το ζήτημα της μετανάστευσης που έζησε η Ελλάδα, την εσωτερική και την εξωτερική, τα χρόνια μετά τον πόλεμο". 

Όπως μας λέει η ίδια για να μπει στο αντικείμενο της ιστορίας της χρειάστηκε να ταξιδέψει, να εξερευνήσει, να πάει στους τόπους που εξελίσσεται η πλοκή. "Ήθελα να δω από κοντά όλα αυτά που διαπραγματεύεται η ιστορία, τους τόπους που μεγάλωσαν οι δύο ηρωίδες, να μπω στο πνεύμα και να καταλάβω τη ζωή τους" αναφέρει η ίδια. 

Το «Α, ρε μαμά» λοιπόν είναι ένα βιβλίο που ψηλαφίζει τη σχέση μάνας - κόρης με φόντο εικόνες της Ελλάδας από τη δεκαετία του '50 μέχρι την τελευταία κρίση. Η Στέλλα είναι η μάνα, μεγαλώνει στην Ήπειρο, ζει τον πόλεμο και τον Εμφύλιο και έρχεται στη συνέχεια να ζήσει στην Πάτρα ως εργάτρια, σε κάποια από τα εργοστάσιά της. 

Η Άννα ενηλικιώνεται στην Πάτρα της μεταπολίτευσης, είναι παιδί μιας άλλης εποχής, ζει σε χρόνια ευμάρειας, είναι όμως θλιμμένη και ψάχνοντας να δει τι της συμβαίνει, πηγαίνοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα της μάνας της πέφτει πάνω στο μυστικό που είχε βιώσει εκείνη. 


Τι ψάχνει; Την αλήθεια για ένα μυστικό της μητέρας της ή την αλήθεια στα έγκατα της ψυχής της;

Πρόκειται για μία περιπέτεια λύτρωσης μέσα από μια σκληρή πορεία αυτογνωσίας με απρόοπτα και ανατροπές. Άλλωστε για την λύτρωση της ψυχής είναι γνωστό ότι πρέπει να μάθεις, να θυμώσεις, να πονέσεις για να μπορέσεις να πετάξεις τα βάρη σου.

Το ευχάριστο για την Ελένη Θωμά, πέρα από τις θετικές εντυπώσεις που έχει αποσπάσει το βιβλίο από το αναγνωστικό κοινό, είναι ότι η παρουσίασή του, που έγινε σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας.

Οι ομιλητές Ευανθία Στιβανάκη, Μανόλης Μαγκλάρας - το θεατρικό δρώμενο με αποσπάσματα από το βιβλίο σε επιμέλεια Περικλή Βασιλόπουλου- με συνοδεία μπουζουκιού-πεντίρ -το τραγούδι από το Πολυφωνικό σχήμα του Πανηπειρωτικού συλλόγου Πατρών, καθήλωσαν το κοινό.  

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άπαρσις».