Μαρτυρικό θάνατο από κομμάτια διχτυών που μπλέκονται στα πόδια και στις φτερούγες τους, βρίσκουν δεκάδες πουλιά στη λίμνη Καστοριάς, που εντοπίστηκαν νεκρά μετά το ξεπάγωμα των νερών, με κάποια απ' αυτά να κρέμονται άψυχα ακόμα και από κλαδιά δέντρων.

«Τον τελευταίο μήνα, μετά το ξεπάγωμα της λίμνης, γίναμε μάρτυρες ενός αποκαρδιωτικού θεάματος στη λίμνη μας. Πάρα πολλά πουλιά- αρκετά από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των προς εξαφάνιση ειδών, όπως οι αργυροπελεκάνοι και οι λαγγόνες- βρέθηκαν νεκρά ή παγιδευμένα από πετονιές ή από δίχτυα, που οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες ψαράδες αφήνουν στην παρόχθια βλάστηση ή απορρίπτουν στην λίμνη», καταγγέλλουν, σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.

«Τα αλιευτικά εργαλεία αποτελούν παγίδες θανάτου για πουλιά αλλά και για άλλα άγρια ζώα, όπως οι βίδρες, καθώς μπερδεύονται μ' αυτά, δεν μπορούν να ελευθερωθούν από τον βρόγχο που δημιουργείται και βρίσκουν επώδυνο θάνατο ή οδηγούνται σε αναπηρίες λόγω ακρωτηριασμού των ποδιών τους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. Προσθέτει, παράλληλα, ότι περιμετρικά, στις όχθες της λίμνης, μπορεί να υπάρχουν αυτή την περίοδο μέχρι και 10 πουλιά κρεμασμένα νεκρά, ψηλά σε δέντρα.

Δείτε τις φωτογραφίες της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς: