Είτε βενετσιάνοι, είτε αρλεκίνοι, είτε μεθύστακες, είτε καρνάβαλοι, οι μπάστακες έχουν προσδώσει έναν άλλο ύφος στους δρόμους της Πάτρας, στις συνοικίες, στο κέντρο και έξω από την πόλη. 

Έχει ο καθένας την δική του μοναδικότητα, το δικό του ύφος, φτιαγμένο από τους τεχνίτες του Καρναβαλικού Συνεργείου, με όρους και κανόνες που προέρχονται από την καρναβαλική τέχνης της Πάτρας, αυτή την τέχνη που μόνο σε αυτή την πόλη υπάρχει.

Οι μπάστακες έχοντας επιρροές από τα καρναβάλια της Ιταλίας, προερχόμενος όμως ως όρος από την τούρκικη γλώσσα και συγκεκριμένα από την baştaki, που σημαίνει "αρχικός ή πρώτος" και σχετιζόταν με το στήσιμο του πρώτου βώλου στις αμάδες baş (=κεφάλι, κορυφή), έχουν βρει στο καρναβάλι της Πάτρας, διαφορετικούς λόγους ύπαρξης. 

Είναι οι μπροστάρηδες στο καρναβαλικό κέφι της πόλης, στη διάθεση των Πατρινών για καρναβάλι, από αυτούς γίνεται η αρχή στα μέσα κάθε Γενάρη όταν τοποθετούνται στους δρόμους και στις πλατείες και σε τελική ανάλυση αυτή δίνουν το σύνθημα. 

Ο φακός του Κωστή Πλέσσα τους εξέτασε εξονυχιστικά και μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του καθενός μπάστακα, σε ένα μοναδικό φωτορεπορτάζ.