Τα πάνω κάτω φέρνει στη φορολογία ακινήτων της Αχαΐας, η ένταξη 130 οικισμών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας τους, από το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος του υπουργείου είναι να έχει στα χέρια του, μέχρι τα τέλη Μαρτίου τις εισηγήσεις των 330 εκτιμητών, έτσι ώστε να εκδώσει το νέο ΕΝΦΙΑ, με βάση τον καινούριο χάρτη των αντικειμενικών αξιών.

Οι τιμές ζώνης που προτείνουν οι εκτιμητές, ήδη έχουν αρχίσει να περνούν στο σύστημα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ξεκινούν από 500-600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές και όσο πλησιάζουν σε τουριστικές και περιζήτητες περιοχές, οι αξίες ανεβαίνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση όλα συγκλίνουν στο ότι, οι νέες τιμές που θα ισχύσουν από φέτος για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και πιθανότατα από την 1/1/2021 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, θα είναι αυξημένες, στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών, ενώ μειώσεις αναμένονται μόνο σε λίγες ορεινές περιοχές.

Οι προτάσεις των εκτιμητών δεν είναι οριστικές, όμως θα επηρεάσουν σημαντικά τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Νομού Αχαΐας, Άρης Γκατζόγιας, είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιοχές, κυρίως παραθαλάσσιες, που μέχρι σήμερα οι αντικειμενικές αξίες ήταν υποτιμημένες, θα υπάρξουν αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές, σύμφωνα με την εφημερίδα "Πελοπόννησος".

Ακόμα και εντός της Πάτρας, όπου εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε ζώνες και πολλοί ιδιοκτήτες, θα δουν αλλαγές στον επόμενο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Στην ουσία, οι περισσότεροι οικισμοί της Αχαΐας, μπαίνουν στο νέο σύστημα, με λίγες εξαιρέσεις. Ενδεικτικά, όλη η παραλιακή ζώνη του νομού περιλαμβάνεται στο νέο σύστημα, όπως επίσης και οι περισσότερες ορεινές κοινότητες.

Ακόμα και οικισμοί δίπλα στην Πάτρα, όπως ο Χάραδρος, το Μπάλα, η Οβρυά, κ.ά. μπήκαν στο νέο σύστημα και αυτή τη στιγμή, δεκάδες εκτιμητές, προτείνουν στο υπουργείο αντικειμενικές αξίες ακινήτων.