Σε δίκη παραπέμπεται τελικά ο Σαλβίνι, “για στέρηση της ατομικής ελευθερίας των 131 μεταναστών και προσφύγων”, μετά το πράσινο φως που άναψε η Γερουσία.

Η εξέλιξη βέβαια δεν φαίνεται να “χαλάει” τον ηγέτη της Λέγκας, που βλέπει τη δημοτικότητά του να κατρακυλά. Άλλωστε πρόσφατα δέχτηκε χαστούκι από τους ψηφοφόρους της Εμίλια Ρομάνα, που επανεξέλεξαν τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, γυρνώντας την πλάτη στην εκλεκτή του Σαλβίνι.

Σύμφωνα με μεγάλο μέρος των Ιταλών αναλυτών, ο γραμματέας της Λέγκα Σαλβίνι επιδίωκε την παραπομπή του σε δίκη για να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προς όφελός του και να παρουσιαστεί ως “πολιτικά διωκόμενος”. Υπάρχουν όμως στελέχη της κεντροδεξιάς συμμαχίας τα οποία τον προειδοποίησαν σήμερα ότι μια τέτοια δίκη, με την κατηγορία της στέρησης ατομικής ελευθερίας, μπορεί να έχει αβέβαια έκβαση και να οδηγήσει ακόμη και σε καταδίκη του σε κάθειρξη άνω των δέκα ετών.

Επί του πρακτέου, η ιταλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Ματέο Σαλβίνι, αλλά ο αριθμός των γερουσιαστών που εκφράσθηκαν υπέρ και όσων καταψήφισαν την παραπομπή θα ανακοινωθεί στις 7 μ.μ. ώρα Ιταλίας.

Αυτό οφείλεται σε μια διαδικαστική ιδιαιτερότητα, η οποία επιτρέπει στα λιγοστά μέλη της Γερουσίας που δεν ψήφισαν, να το πράξουν μέσα στις επόμενες τρεις ώρες.

Οι Ιταλοί δικαστικοί έχουν ζητήσει την παραπομπή του γραμματέα της Λέγκα σε δίκη για στέρηση της ατομικής ελευθερίας των μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν στο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Γκρεγκορέτι το περασμένο καλοκαίρι.

«Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό χρέος και θεωρώ ότι αυτό έπραξα. Πάντως δεν ζητώ να με βραβεύσουν και αν πρέπει να τελεσθεί δίκη, ας τελεσθεί», υπογράμμισε ο αρχηγός της Λέγκα, Σαλβίνι, παίρνοντας τον λόγο στη συνεδρίαση.

Παράλληλα επανάλαβε για ακόμη μια φορά ότι θεωρεί πως οι αποφάσεις σχετικά με τους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Γκρεγκορέτι ελήφθησαν από όλη την προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση και όχι μόνον από τον ίδιο.

«Χρειάζεστε ένα πειραματόζωο; Είμαι εδώ. Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου, αλλά για τα όσα θα διαβάσουν αύριο τα παιδιά μου στον Τύπο», δήλωσε επίσης ο Σαλβίνι.

Νωρίτερα είχε γνωστό ότι το κόμμα “Πέντε Αστέρια” και η κεντροαριστερά θα ψήφιζα υπέρ της παραπομπής, ενώ δεν ήταν ακόμη σαφές ποιά στάση θα κρατούσε το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.Γερουσιαστές της κεντροδεξιάς είχαν συγκεντρώσει υπογραφές σε μια προσπάθεια «να παγώσει» και να μην ολοκληρωθεί σήμερα η όλη αυτή διαδικασία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.