Χαρακτηρίστηκαν ως φαινόμενο για την ανεξάρτητη εναλλακτική μουσική σκηνή και είναι αλήθεια ότι αν και το όνομα τους έδειχνε κάτι το παλιό και το τελειωμένο, έδωσαν μία άλλη πνοή στο μοντέρνο (με την ευρεία έννοια), ελληνικό τραγούδι, έχοντας μία ξεχωριστή και μοναδική αισθητική, ένα δικό τους ύφος που δεν χωρούσε σε ταμπέλες και είδη. 

Οι Κορεσμένοι Υδρογονάνθρακες, μόνο κορεσμένοι δεν αποδείχτηκαν, από τη πρώτη κιόλας στιγμή της εμφάνισης τους στην ελληνική δισκογραφία, αλλά ακόμα και στις ηχογραφήσεις που έκαναν τη δεκαετία του '90 στα σπίτια τους, στην Κέρκυρα και στα μαγαζιά που έδιναν τα πρώτα τους live.  

Μάλιστα, όταν προφανώς είδαν ότι θα γίνονταν κορεσμένοι, προτίμησαν ως γνήσιοι υδρογονάνθρακες, σαν στοιχεία δηλαδή που δίνουν ζωή, σε κάθε οργανισμό να διαλυθούν. Ο κύκλος τους λέει έκλεισε πριν από μερικά χρόνια και το γεγονός αυτό προκάλεσε θλίψη στους φίλους της μουσικής, αλλά και έντονους αντίλογους μεταξύ των ειδικών και μη για την αξία αυτού του ξεχωριστού συγκροτήματος. 

Αν ο κύκλος τους έκλεισε οι Κόρε. Ύδρο. πρόλαβαν και άφησαν σίγουρα το δικό τους στίγμα στη σύγχρονη ελληνική μουσική. Πρόλαβαν άλλωστε και κυκλοφόρησαν πέντε L.P. για τα οποία έχουν γραφτεί πολλά από τα μουσικά περιοδικά, με τραγούδια, που αν μη τι άλλο, αγαπήθηκαν.

Από το πρώτο τους άλμπουμ το "Αν όλα τελείωναν εδώ", έως και το "Φθηνή Ποπ για την Ελίτ", την δουλειά που τους έκανε ευρέως γνωστούς και από την "Όλη αλήθεια για τα παιδιά του '78" έως και το "Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό" με τα οποία ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους.

Οι δύο βασικοί άξονες των Kόρε. Ύδρο., ανεξάρτητα από τα σχήματα και τη σύνθεση που είχε κατά καιρούς αυτό το γκρουπ, ήταν σίγουρα ο Π.Ε. Δημητριάδης και ο Αλέξανδρος Μακρής. Ο πρώτος ήταν από την αρχή, ο frontman του συγκροτήματος, ο δημιουργός και η ψυχή του. 

Ο δεύτερος ήταν αυτός που μέσα από το μουσικό ταλέντο του κατόρθωσε να δώσει μία πιο εμπορική διάσταση στην δουλειά του συγκροτήματος και να την εκτοξεύσει κάνοντας την γνωστή σε όλον τον κόσμο.

Tο patrasevents.gr. μετά από συνεχόμενες προσπάθειες κατάφερε να μιλήσει με τον πρώτο, τον Π.Ε. τον άνθρωπο που ήταν ιδρυτής του συγκροτήματος αυτού, μαθητής τότε και που τώρα έχοντας πιστέψει ότι οι Κόρε Ύδρο έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ήδη έχει ετοιμάσει την διάδοχο κατάσταση. Τα Παιδιά της Παλαιότητας. 


kore ydro oxi pia erwtesKore. Idro. - Tora Pou Den Eho Kanenan

P.E.: Έχετε δηλώσει ότι οι Κόρε. Ύδρο. έχουν τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα. Ο κύκλος τους ολοκληρώθηκε. Έχει αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό;

Π.Ε.: Όχι, δεν έχει αλλάξει, ο κύκλος τους ολοκληρώθηκε.

P.E.: Με τον κύκλο των Κόρε. Ύδρο. να έχει ολοκληρωθεί πως θα χαρακτηρίζατε ως ακροατής το συγκρότημα ως προς το είδος της μουσικής, αλλά και των στίχων του;

Π.Ε.: Έχουν γραφτεί και ειπωθεί διάφορα, από ειδικούς, ακροατές, ειδικούς-ακροατές και ακροατές-ειδικούς, και νομίζω ότι κάποιες αναλύσεις είναι εξαντλητικά περιγραφικές και κατατοπιστικές ως προς αυτό. Εμένα η δουλειά μου τελειώνει σ’ αυτό που είναι τα τραγούδια ως τραγούδια.

P.E.: Κατά την άποψη σας τι είναι το καινούργιο έφεραν οι Κόρε. Ύδρο. στην ελληνική μουσική και τι είναι αυτό που αφήνουν πίσω τους τώρα που πλέον έχουν περάσει στο παρελθόν;

Π.Ε.: Τι να σας πω… Το μόνο που ξέρω είναι ότι εγώ έκανα πάντα, και κάνω ακόμα, το βίωμά μου τραγούδι. Ως προς αυτό νιώθω συνεπής. Ας κρατήσουμε τη συνέπεια λοιπόν.


Kore. Idro. - I Erastes Tou TipotaΚόρε. Ύδρο. - Χωρίς Επίκληση [επίσημο βίντεο κλιπ]

P.E.: Έχει ειπωθεί ότι στιχουργικά τα τραγούδια των Κορέ. Ύδρο. είναι σαν μία μορφή ενός εσωτερικού διαλόγου που κινείται σε ένα υπερρεαλιστικό επίπεδο. Συμφωνείτε;

Π.Ε.: Κάθε έργο είναι αποτέλεσμα και εσωτερικού διαλόγου, εικάζω. Τώρα, όσον αφορά τον υπερρεαλισμό, δε θα έλεγα ότι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το γράψιμό μου. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να πιστεύω ότι η μανιέρα μου δεν είναι τόσο βαλτωμένη σ’ ένα σύννεφο υπερβατικής σκέψης. Στην καθημερινότητά μου πάντως είμαι τόσο ρεαλιστής που πολλοί με θεωρούν τρελό. Ή ανώμαλο.

P.E.: Η φήμη του γκρουπ εκτοξεύτηκε με το άλμπουμ «Φτηνή Ποπ» για την ελίτ. Ήταν κάτι που περιμένατε, πώς αντιμετωπίσατε αυτή την επιτυχία και αν τελικά πιστεύεται ότι έκανε καλό στη μουσική των Κόρε. Ύδρο.;

Π.Ε.: Όσο σοκαριστικό κι αν ήταν για μένα όταν συνέβη, το περίμενα, είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Υπήρχαν και κάποια πρόσωπα με τα οποία μιλούσα τότε, πριν ακόμα βγει ο δίσκος, που με είχαν προετοιμάσει γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Ένα από αυτά είναι και ο άνθρωπος που στηρίζει το δισκογραφικό μου παρόν.

Είμαι αρκετά ασταθής ψυχολογικά, ως ρεαλιστής, και με αυτή την αστάθεια αντιμετώπισα και τη συγκεκριμένη εξέλιξη στη ζωή μου. Αν η επιτυχία αυτή, όπως την ονομάζετε, έκανε καλό στη μουσική των ΚΥ δε μπορώ να το ξέρω, καθώς δε γνωρίζω ποια θα ήταν η εξέλιξη υπό διαφορετικό καθεστώς. Πέρα από οτιδήποτε βαρύγδουπο, αυτό που νιώθω πάντα για το παρελθόν είναι ότι έγινε ακριβώς αυτό που έπρεπε να γίνει.

P.E.: Από τα πέντε άλμπουμ του συγκροτήματος ποιο θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Π.Ε.: Το αγαπημένο μου ως αποτέλεσμα είναι το «Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του ‘78». Το γιατί μη με ρωτήσεις, το ‘χω νιώσει όταν πονώ…


ΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ - ΚΟΡΕ ΥΔΡΟΚόρε. Ύδρο. - Άλλη μια Νύχτα Σύγχυσης και Γέλιου (Μικρή Ασυμφωνία εις Ε Ελάσσων)

P.E.: Πείτε μου ένα τραγούδι που μπορούσε να ήταν μία αυτοπροσωπογραφία του συγκροτήματος;

Π.Ε.: Το «Ήταν Όλα Αποφασισμένα», από τον προαναφερθέντα δίσκο.

P.E.: Πολλοί διαβάζοντας τους στίχους των τραγουδιών θα του ανήγαγαν σε ποίηση. Τι διαφορά έχει για σας η στιχουργία με την ποίηση;

Π.Ε.: Έχω μια ικανότητα, φετιχιστικής τάξεως, να βάζω πράγματα σε τάξη, με την έννοια της σειράς ή της διευθέτησης. Νομίζω πως αυτό κάνω και όταν γράφω, τίποτα παραπάνω.

P.E.: Η μουσική η δική σας - και τον Κόρε. Ύδρο. - έχει καθαρά μία ξεχωριστή αισθητική που ξέφυγε από πλαίσια, «τυποποιήσεις» που λανσάρουν οι εταιρείες. Μπορεί να είναι αυτό μια απάντηση και στα υπόλοιπα συγκροτήματα ότι μπορούν να αντισταθούν και να σταθούν όρθια στις επιταγές της βιομηχανοποίησης;

Π.Ε.: Δεν ξέρω ποια είναι τα ζητούμενα των υπόλοιπων συγκροτημάτων, τα δικά μου ζητούμενα ήταν πάντα να φτιάχνω δίσκους όπως αυτοί που αγαπούσα εγώ ως ακροατής. Και οτιδήποτε υπάρχει γύρω από αυτούς, συναυλίες, βίντεο κλιπ κλπ., να γίνονται με γνώμονα συγκεκριμένα, βιωμένα πρότυπα. Στο βαθμό που νιώθω αυτού του είδους την εκπλήρωση, ασχέτως επιταγών τρίτων, είμαι ευτυχής, σ’ αυτό τον τομέα.


Κόρε Ύδρο-Ήταν όλα αποφασισμένα.wmvΚόρε. Ύδρο. - Όταν Είμαι μαζί Σου / Όταν Είσαι μαζί Μου

P.E.: Τι είναι αυτό που ετοιμάζετε για τη συνέχεια και ποια είναι τα σχέδια που έχετε. Θα ακούσουμε κάποιο νέο L.P σας;

Π.Ε.: Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί ο τρίτος μου δίσκος με το διάδοχο σχήμα των ΚΥ, Τα Παιδιά της Παλαιότητας.

P.E.: Πόσο δύσκολο είναι να σταθεί ένας καλλιτέχνης μόνος όταν προέρχεται από μία μπάντα που έχει χαρακτηριστεί φαινόμενο;

Π.Ε.: Ποτέ δεν ήμουν μόνος και ποτέ δε θα είμαι. Δεν υπάρχω εκτός ομάδας, εκτός οικογένειας.

P.E.: Και κάτι τελευταίο… Πείτε μου δύο λόγια για την εμπειρία σας στην Πάτρα και την επαφή σας με το εδώ κοινό. Θα σας ξανακούσουμε σύντομα live;

Π.Ε.: Στην Πάτρα έχω παίξει αισίως τέσσερις φορές, τρεις με τους Κόρε. Ύδρο. και μία με τα Παιδιά της Παλαιότητας. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μ’ αυτή την πόλη, μας συνδέει σίγουρα το καρναβάλι αλλά και αγαπημένα πρόσωπα, παροδικά και διαχρονικά. Οπότε, αργά ή γρήγορα θα τα ξαναπούμε. Σας φιλώ πολύ!


Κόρε. Ύδρο. - Σ’ έναν Άλλο Πλανήτη (2010)Κορε.Υδρο.-Οταν ο διαδρομος ρουφηξει τα παιχνιδια μου


Καμιά Χριστίνα - Κόρε. Ύδρο.


Κόρε. Ύδρο. - Τραγούδι με Ανάστροφο Μήνυμα


Τα Παιδιά της Παλαιότητας - Το Μόνο Ψέμα που Αγαπώ [επίσημο βίντεο κλιπ]