Στην Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη, σε πληθυσμό, πόλη της Ελλάδας, οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, έχουν ήδη ξεκινήσει στις 18/1, και πάντα σε συνάρτηση με τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου, με το φετινό θέμα να έχει τον τίτλο «υπέρ, περί, ανά… κύκλο κάνω στη χαρά».

Επίσης, το Καρναβάλι των Μικρών, με θέμα «Κύκλο κάνουν τα παιδιά / με χρώματα διαφορετικά / σφιχταγκαλιασμένα και δυναμικά», που αποτελεί ένα από τα πιο γνήσια, επιτυχημένα και δυναμικά κομμάτια του Πατρινού Καρναβαλιού, φιλοδοξεί για μια ακόμη φορά να κερδίσει τις εντυπώσεις και να συντονίσει την πόλη στον παλμό των μικρών καρναβαλιστών.

Το Καρναβάλι των Μικρών αποτελεί μια ξεχωριστή και σημαντική ενότητα του Πατρινού Καρναβαλιού ως συνέχεια και εξέλιξη του baby rally που πρωτοδιοργανώθηκε το 1968 (σ.σ. φέτος πραγματοποιείται το Σάββατο 22/2 στις 10.30 π.μ. στο πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ, στην πλαζ της Αγυιάς). Η αποκριάτικη διάθεση στους δρόμους και τις γειτονιές της Πάτρας συνεχίζεται καθημερινά, με αμείωτη ζωντάνια, φαντασία και πάθος.

Την Τσικνοπέμπτη (20/2) με τα τσικνίσματα στις γειτονιές και την αναβίωση εθίμων ενώνοντας την Ανω με την Κάτω Πόλη, με τους χορούς με αθέατες ντάμες πίσω από το μαύρο ντόμινο στα Μπουρμπούλια, με τις θεατρικές παραστάσεις, τις εκθέσεις, τις συναυλίες, τους χορούς.

Και βεβαίως, τις παρελάσεις, την παρέλαση αρμάτων (28/2), τη Νυχτερινή Ποδαράτη Σαββάτου (29/2) έως τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής της Τυρινής 1 Μαρτίου, εκεί όπου συμμετέχουν τουλάχιστον 35.000 καρναβαλιστές.


Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού

Το 55ο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού, το οποίο συνδιοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας και το πλήρωμα 222 (νικητής του περσινού 54ου παιχνιδιού), συνεχίζεται, υπό έντονη δράση και βεβαίως σε μια ατμόσφαιρα άκρως καρναβαλική.

Το παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού ξεκίνησε με την έναρξη του καρναβαλιού, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή της Αποκριάς 23/2, με την εύρεση του Κρυμμένου Θησαυρού.


Μπουρμπούλια

Από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, χοροί όπου οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα, ενώ οι άντρες φορούν επίσημο ένδυμα και διαλέγουν την ντάμα τους αγνοώντας την ταυτότητα της, τουλάχιστον για εκείνο το βράδυ.

Στα χρόνια του μεσοπολέμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα «μπουρμπούλι» (μεζές από κρέας που βράζει), τους απογευματινούς τότε χορούς, γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Θεωρούνται από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Πατρινού καρναβαλιού, όπου η ακριβής ημερομηνία έναρξής τους παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Ιστορικοί μελετητές προσδιορίζουν χρονολογικά το χορό των Μπουρμπουλιών, λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», από τον Ερνέστο Τσίλλερ, δηλαδή γύρω στο 1872.


Το Καρναβάλι των Μικρών

Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική Καρναβαλούπολη των Παιδικών Καρναβαλουπόλεων, ξεκινώντας από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων στις 10.30 το πρωί. Παράλληλα με τις κεντρικές δράσεις θα εξελίσσεται η δράση «Σε φοβίζω πόλεμε!», όπου τα παιδιά θα εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη ζωγραφική με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των μελών της Κριτικής Επιτροπής.

Η Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, έχοντας αφετηρία την πλατεία Ομονοίας. Υπολογίζεται δε, ότι κάθε χρόνο παρελαύνουν μαζί με τους συνοδούς τους περί τα 10.000 παιδιά.


Τips για το Καρναβάλι

-Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2020: Ως Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 αναδείχθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας η Μαρία Κυριακοπούλου. Η αγάπη της Μαρίας Κυριακοπούλου για το Πατρινό Καρναβάλι είναι αδιαπραγμάτευτη αφού το Πατρινό Καρναβάλι είναι συνώνυμο της θετικής σκέψης και ενέργειας, της αισιοδοξίας και συνδέεται με τον χορό και τη μουσική, που αποτελούν μεγάλες της προτιμήσεις.

-Τελετή Λήξης: Το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου γίνεται την Κυριακή της Τυρινής 1 Μαρτίου, στις 21.00, στο Μόλο του Αγ. Νικολάου. Τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 θα κλείσει η μπάντα Barcelona Gipsy Balkan Orchestra με μια φαντασμαγορική συναυλία. Πρόκειται για ένα διεθνές σύνολο μουσικών με έδρα τη Βαρκελώνη όπου ο ήχος τους προέρχεται από την παθιασμένη κι αδιάκοπη αναζήτηση ήχων και ηχοχρωμάτων από τη βαλκανική, τσιγγάνικη, ασκενάζυ και μεσογειακή μουσική.

-Αξιοθέατα: Ναός του Αγίου Ανδρέα (πολιούχος της Πάτρας), αρχαιολογικό μουσείο (τηλ. 2610 420645), Κάστρο Πάτρας (τηλ. 2610 623390), Ρωμαϊκό ωδείο, θέατρο Απόλλων από το 1872 στην πλατεία Γεωργίου Α’ (μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου), τα Εγγλέζικα στην παραλία (αρχοντικά νεοκλασικά κτίρια), γέφυρα Ρίου – Αντίρριου (η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο, μήκους 2.252 μ.), οινοποιία Achaia Clauss (8 χλμ.) κ.ά.