Ο Πατρέας παίρνει και πάλι την θέση που του αξίζει, με την δημοτική αρχή να τον επαναφέρει ως δηλωτικό σήμα του Δήμου Πατρέων, φέρνοντας το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, στο κτίριο του Λαδόπουλου. 

Το θέμα πρόκειται να εισηγηθεί ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, μιλώντας για τους λόγους που θέλει η δημοτική αρχή να επαναφέρει ως έμβλημα την μορφή του Πατρέα, τον μυθικό οικιστή αυτής της πόλης. Το έμβλημα του Πατρέα είχε αντικατασταθεί υποχρεωτικά από το εθνόσημο στην αλληλογραφία του δήμου, καθώς δεν είχε κατοχυρωθεί μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο, ο Δήμος, μπορεί να κάνει χρήση σήματος, εφόσον αυτό είναι δηλωτικό της ιδιαιτερότητας του χώρου και έχει συμφωνήσει στη χρήση του, αρχικά το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια το συμβούλιο τοπονυμιών του υπουργείου Εσωτερικών. 

Ο Δήμος, θέλει έτσι, να κατοχυρώσει τον Πατρέα ως το επίσημο λογότυπο του. Η επαναφορά του, κρίνεται ως άκρως απαραίτητη, για τη δημοτική αρχή αφού με τη μορφή του η Πάτρα αποκτά και πάλι ένα έμβλημα που ταυτίζεται με την πολιτιστική της ταυτότητα, αλλά και την ιστορία της.

Ταυτόχρονα αποτελεί το πιο αναγνωριστικό του διευρυμένου Δήμου Πατρέων, ενώ παραπέμπει στη δημιουργία αυτής της πόλης, ως οργανωμένης κοινότητας, με νόμους, τάξη, πολίτες και όλα αυτά τα στοιχεία που προϋποθέτουν μια πολιτεία. 

Σύμφωνα με τον Παυσανία ο Πατρέας αναγνωριζόταν από την αρχαιότητα ως οικιστής της Πάτρας και μάλιστα υπήρχε σε κεντρικό σημείο της πόλης ηρώο που ήταν αφιερωμένο σε αυτόν. Ο Πατρέας ήταν γιος του Πρευγένη, από το Σπαρτιάτικο γένος του Αιγιάδων που αναφέρεται από τον Παυσανία στα "Αχαϊκά και Αρκαδικά"

Ο Πατρέας μετά από μία μάχη που κέρδισε, εγκαταστάθηκε στην Αρόη, την οποία οχύρωσε και ανάγκασε και τους κατοίκους της Άνθειας και της Μεσσάτιδος να συνοικιστούν εκεί. Έτσι δημιούργησε μια νέα πόλη που την ονόμασε από το όνομά του «Πάτραι», της οποίας έγινε βασιλιάς.


Η πρόταση που κατατίθεται στο δημοτικό συμβούλιο από την δημοτική αρχή της Πάτρας βασίζεται στην αποτύπωση της μορφής που είχε κάνει ο μεγάλος ζωγράφος Επαμεινώνδας Θωμόπουλος στις ελαιογραφίες που δημιούργησε το 1929 και κοσμούν το δημαρχείο.

Συγκεκριμένα το έργο του μεγάλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου βρίσκεται στη συνέντευξη Τύπου, ενώ η μορφή του υπάρχει και στη σημαία της πόλης που υπάρχει στο μπαλονάκι του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Ο Πατρέας στο έργο του Θωμόπουλου πλαισιώνεται από την άμπελο και τις δάφνες που έχουν επίσης ιδιαίτερο συμβολισμό για την πόλη και τον Μαίανδρο που υπήρχε σε όλα τα προγενέστερα σήματα. 

Η αποτύπωση του στο προτεινόμενο σχέδιο που θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο έχει εκσυχρονιστεί μέσα από μεθόδους και νέες τεχνικές και έτσι με τη βοήθεια της τεχνολογίας φτάσαμε σε έναν αποτέλεσμα που, σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου θα κοσμεί την πόλη και τον Δήμο της.