Ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει ακάθεκτος τη διαδρομή του, με την έξαρση να προκαλεί ανησυχία σε όλη την υφήλιο.

Οικονομικοί αναλυτές παρακολουθούν με αγωνία τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια -και κυρίως την κινεζική- οικονομία, προειδοποιώντας ότι ο αντίκτυπος (του κορωνοϊού) θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνον του ιού SARS.

Η έξαρση του κορωνοϊού, ωστόσο, πέρα από τις εταιρείες που κατασκευάζουν χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά σκευάσματα, έχει έναν απροσδόκητο «θριαμβευτή». Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για τη low cost αεροπορική εταιρεία Spring Airlines, η οποία λόγω του κορωνοϊού ανήλθε στην… κορυφή, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στην Κίνα.

Bloomberg: Αυτή είναι η αεροπορική που ευνοείται από τον κορωνοϊό

Η Spring Airlines είναι η μεγαλύτερη low cost εταιρεία στην Κίνα και, όπως αναφέρει το Bloomberg, πριν τον κορωνοϊό, ήταν τελείως άγνωστη στο εξωτερικό. Από τις μετρήσεις του Official Aviation Guide (OAG)προκύπτει ότι η Spring Airlines επλήγη ελάχιστα από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου η επιβατική κίνηση της Spring Airlines υποχώρησε κατά 5,9%. Την ίδια στιγμή, λόγω των μέτρων (περιορισμός πτήσεων) που έλαβαν λόγω του κορωνοϊού οι αεροπορικές εταιρείες – μεγαθήρια της Κίνας επηρεάστηκαν ως εξής (στο ίδιο χρονικό διάστημα):

Air China -65%
Southern Airlines -75%
China Eastern Airlines -75%

Το γράφημα του OAG για τις αεροπορικές της Κίνας, που δείχνει στην πρώτη θέση τη Spring Airlines:

Στις επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊός στις αεροπορικές εταιρείες της Κίνας αναφέρθηκε ο Τζον Γκραντ, αναλυτής της OAG. Ο Γκραντ υποστήριξε ότι «οι τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας ήδη “κόβουν” πάνω από 500.000 θέσεις – εισιτήρια την εβδομάδα, συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε προ μηνός».

Ο Γκραντ σημείωσε ότι από προηγούμενες εξάρσεις ιών και επιδημίες η OAG γνωρίζει ότι η επιβατική κίνηση θα ανακάμψει γρήγορα από τον κορωνοϊό, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «αυτοί οι αριθμοί είναι από τους πλέον δραματικούς που έχουν παρατηρήσει μέχρι σήμερα στην αγορά».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Spring Airlines ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005 και πραγματοποιεί δρομολόγια εσωτερικού αλλά και προς χώρες του εξωτερικού όπως προς Ιαπωνία και Νότια Κορέα.