Mε την επικεφαλής της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ να αιφνιδιάζει σήμερα τη Γερμανία με την πρόθεσή της να μη κατεβεί υποψήφια καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης και να εγκαταλείψει τα ηνία του κόμματος ανοίγει πάλι η κούρσα για την αντικατάσταση της Άνγκελα Μέρκελ μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία του χρόνου.

Από τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ανέλαβε την ηγεσία της CDU η Καρενμπάουερ παρέμενε λόγω μιας σειράς ατυχών χειρισμών πρόεδρος υπό αμφισβήτηση με τη δημοτικότητά της να συρρικνώνεται διαρκώς στις δημοσκοπήσεις. Αποκορύφωμα στάθηκε το πρόσφατο φιάσκο στη Θουριγγία, όπου Χριστιανοδημοκράτες εξέλεξαν μαζί με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πρωθυπουργό του κρατιδίου τον υποψήφιο των Φιλελευθέρων Τόμας Κέμεριχ αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Καρεμπάουερ προς την κομματική οργάνωση της CDU στη Θουριγγία να μη συνεργαστεί με το AfD. Ούτε τότε εισακούστηκε αλλά και ούτε μετά, όταν ζητούσε άμεσα επαναληπτικές εκλογές. Η CDU του κρατιδίου αποφάσισε ότι προς το παρόν θα πρέπει να εκλεγεί ένας νέος πρωθυπουργός από την παρούσα βουλή.

Η ρήξη του φράγματος που είχαν ορθώσει τα κόμματα εξουσίας προς το AFD στη Θουριγγία ανάγκασε τους ελάσσονες εταίρους της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητήσουν επείγουσες συνομιλίες το Σαββατοκύριακο για το μέλλον της κυβερνητικής συμμαχίας. Η αποχώρηση της AKK – το μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλι που έπεσε μετά την κρίση στη Θουριγγία – προκαλεί «έντονη ανησυχία», σχολίασε το μέλος του διευθυντηρίου του SPD Μίχαελ Ροτ. «Είναι λιγότερο σίγουρο κατά πόσον αξιοπρεπείς δημοκράτες θα ορθώσουν μαζί ανάστημα στη μάχη για τη δημοκρατία και κατά του εθνικισμού», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι Πράσινοι έθεσαν θέμα σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού απαιτώντας άμεση διευθέτηση του ζητήματος μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων της Καρενμπάουερ, με την επικεφαλής τους, Αναλένα Μπέρμποκ, να κάνει λόγο για «δραματική κατάσταση» για τη χώρα και για τον «κίνδυνο» να προκύψει «ακόμη μεγαλύτερο κενό εξουσίας». Το CDU πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς μπορεί, υπ' αυτές τις συνθήκες, να στηρίξει μια σταθερή κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα απαιτείται τώρα να μην αρχίσουν τους τακτικισμούς με γνώμονα τις στρατηγικές τους, αλλά να υψώσουν ένα σαφές τείχος εναντίον της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Η αστάθεια της Θουριγγίας δεν επιτρέπεται να εξαπλωθεί σε όλη την Γερμανία», τόνισε η Μπέρμποκ.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ «βλέπει» πρόωρες εκλογές

Από την πλευρά του ο πρώην επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην CDU βλέπει πρόωρες εκλογές και κάνει λόγο για κυβέρνηση «η οποία παραλύει για δεύτερη φορά σε λίγο χρόνο».

«Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, διότι θα γίνουν εκλογές», δήλωσε στην εφημερίδα «BILD», χαρακτηρίζοντας την επικείμενη παραίτηση της Καρενμπάουερ «λογική συνέπεια», καθώς στο θέμα της Θουριγγίας δεν κατάφερε να επιβληθεί. «Οι διάφορες πτέρυγες εντός του κόμματος έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο. Βιώνουμε το τέλος του δεύτερου μεγάλου λαϊκού κόμματος στην Γερμανία», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών και η ανάδειξη υποψήφιου καγκελάριου θα ολοκληρωθεί μάλλον ως το καλοκαίρι, αν και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα διεξαχθεί τότε το κομματικό συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για το Δεκέμβριο.

Ως πιθανότεροι υποψήφιοι για τα δύο αξιώματα θεωρούνται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο Φρίντριχ Μέρτς, αντίπαλος της Κάρενμπαουερ για την προεδρία του κόμματος στο τελευταίο κομματικό συνέδριο. Οι δύο πολιτικοί εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις του CDU καθώς ο Λάσετ κινείται στον κεντροαριστερό χώρο των Χριστιανοδημοκρατών και θεωρείται υποστηρικτής της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Μέρτς έχει συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και θεωρείται στενός πολιτικός φίλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μεταξύ των πιθανών διεκδικητών του χρίσματος για την καγκελαρία γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν και τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας, Γιενς Σπαν καθώς και τον Μάρκους Σέντερ, πρωθυπουργό της Βαυαρίας και επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών.

Μια νίκη του Μερτς ή του Σπαν, που είναι αμφότεροι συντηρητικοί, θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την CDU, που μετακινήθηκε επί των ημερών της Μέρκελ προς τον κεντρώο χώρο. Δεν είναι λίγοι οι Χριστιανοδημοκράτες που θα ήθελαν το κόμμα τους να επιστρέψει ξανά στο δεξιό κέρας του πολιτικού τόξου, όταν η Μέρκελ αποχωρήσει από την πολιτική.

Προσεκτικοί στις πρώτες αντιδράσεις του οι «δελφίνοι»

Ο Μερτς, ο οποίος δεν είναι βουλευτής, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρίας επενδύσεων Blackrock προκειμένου να αφοσιωθεί περισσότερο στην πολιτική και να στηρίξει το CDU. Σήμερα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα του, περιορίστηκε να δηλώσει μόνο ότι «σε μια τέτοια κατάσταση είναι πιο σημαντικές οι έξυπνες δεύτερες σκέψεις από ό,τι οι γρήγορες δηλώσεις», ενώ ο υπουργός Υγείας Σπαν εξέφρασε τον σεβασμό του για την απόφαση της Καρενμπάουερ και έκανε λόγο για δυσκολίες που προέκυψαν από τον διαχωρισμό της Καγκελαρίας από την ηγεσία του κόμματος. «Η κατευθυντήρια γραμμή μας πρέπει τώρα να είναι η συνοχή του κόμματος», δήλωσε.

Tα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων «βλέπουν» Μερτς στην καγκελαρία

Την ίδια ώρα τα τεκταινόμενα στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και η κούρσα διαδοχής της Καρενμπάουερ στην ηγεσία του κόμματος και της Μέρκελ στην καγκελαρία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των βρετανικών γραφείων στοιχημάτων, όπως το Ladbrokes που ποντάρει 5/4 σε μια επικράτηση του Μερτς: δηλαδή για κάθε τέσσερις λίρες που στοιχηματίζει ο παίκτης υπέρ του θα πάρει εννιά λίρες μόλις ο Μερτς γίνει νέος καγκελάριος – δηλαδή του δίνει πιθανότητες 44%. Αρκετά πίσω ακολουθούν ο Γιενς Σπαν με 20% και ο Άρμιν Λάσετ με 17%.

Ένα άλλο γραφείο στοιχημάτων, το Smarkets «βλέπει» επίσης τον Μερτς μπροστά από τον Σπαν, ενώ δίνει μόλις 7% πιθανότητες στον πρωθυπουργό της Βαυαρίας.