Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ δε Κίρσνερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας της δεν πρέπει να καταβάλει «ούτε σεντ» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποπληρωμή του «παράνομου» δανείου που χορηγήθηκε στη χώρα της, προτού η οικονομία της να βγει από την ύφεση.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε» το δάνειο του ΔΝΤ «είναι να βγούμε από την ύφεση», σημείωσε η Φερνάντες δε Κίρσνερ που παρουσίασε το Σάββατο το βιβλίο της Sinceramente («Ειλικρινά») στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Αβάνας.

«Αν υπάρχει ύφεση, κανένας δεν θα πληρώσει ούτε μισό σεντ», επέμεινε η αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ο τρόπος για να βγούμε από την ύφεση είναι με μεγάλες επενδύσεις του δημοσίου».

Η Αργεντινή θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του δανείου 57 δισεκ. δολαρίων που χορήγησε το ΔΝΤ στο Μπουένος Άιρες το 2018.

Η Κίρσνερ τόνισε πως η χώρα της θέλει «σημαντική απομείωση» της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της καθώς πασχίζει να αποφύγει νέα κήρυξη στάσης πληρωμών εν μέσω μεγάλης πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο, ανόδου του πληθωρισμού και της φτώχειας και συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Μια τεχνική αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται στο Μπουένος Άιρες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει σχετικά με τις οφειλές της χώρας στον διεθνή θεσμό.

Η Φερνάντες δε Κίρσνερ, κεντροαριστερή και μαχητική περονίστρια, επισκέφθηκε σε αρκετές περιπτώσεις την Κούβα τον τελευταίο χρόνο, καθώς η κόρη της Φλορένσια Κίρσνερ υποβάλλεται σε ιατρική θεραπεία στη νήσο.

Στην παρουσίαση του βιβλίου της αντιπροέδρου της Αργεντινής ήταν παρών ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καθώς και αρκετά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.