Ένα δίμηνο γεμάτο από δράσεις πολιτισμού έχει προγραμματίσει και θα προσφέρει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, φιλοδοξώντας να αφήσει ένα ακόμα ισχυρό αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Με γνώμονα τον έγκαιρο σχεδιασμό και βασικό στόχο οι εκδηλώσεις να αγκαλιάσουν τις γειτονιές της πόλης μας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου δραστηριότητες – παραγωγές και παρά τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα, ήδη το Τμήμα Παραγωγής του πολιτιστικού αυτή την περίοδο εμπλέκεται ενεργά στην υλοποίηση των δράσεων για το Καρναβάλι, αφήνοντας το στίγμα του την Τσικνοπέμπτη με τις μπάντες των χάλκινων που θα περιδιαβούν τους δρόμους στις γειτονιές και το κέντρο, με την κορύφωση να έρχεται το απόγευμα της ίδια ημέρας στα δρώμενα της άνω πόλης, αλλά και στην πραγματοποίηση των «κούλουμων» στην πλαζ και το νότιο πάρκο, ενώ ήδη εξετάζεται η δυνατότητα οι εκδηλώσεις να επεκταθούν και σε έναν ακόμα χώρο, αυτόν του πάρκου στον «Κόκκινο Μύλο».

Στα δρώμενα του προσεχούς διμήνου τον πρώτο λόγο και ρόλο έχουν οι δομές του πολιτιστικού και τα αντίστοιχα καλλιτεχνικά σχήματα . Ο κύκλος των εκδηλώσεων ανοίγει την Δευτέρα 16 Μάρτη, στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με μία ξεχωριστή εκδήλωση για τα 35 χρόνια από την ίδρυση της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης», με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών. 

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας με δύο σημαντικές επετείους, που θα πλαισιώσουμε με αντίστοιχες εκδηλώσεις. Η 8η Μάρτη, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, και η 21η Μάρτη παγκόσμια ημέρα ποίησης. Για τη μέρα της γυναίκας ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο της Ντέμπορα Μπρεβούρ: «Οι γυναίκες του Λόκερμπι», στην αίθουσα «Αίγλη» της VESO MARE την Παρασκευή 6 Μάρτη, το οποίο έχει επιμεληθεί η Λέσχη Πολιτισμού του ΟΤΕ. Επίσης στις 8 Μάρτη θα γίνουν τα εγκαίνια της  Έκθεσης με έργα της Ζιζή Μακρή, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» να κλείνει την εκδήλωση, ταξιδεύοντας το κοινό μέσα από ήχους και τραγούδια αφιερωμένα στην εργαζόμενη γυναίκα.

Το Σάββατο 21 Μάρτη στις 8.00 το βράδυ, στο πλαίσιο του εορτασμού για την ημέρα ποίησης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων υλοποιώντας  πρόταση του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας διοργανώνει στο κινηματοθέατρο «Πάνθεον» ένα μεγάλο αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση από το Θάνο Μικρούτσικο, όπου συμμετέχει η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ, στην οποία έχει προσκληθεί και θα παραβρεθεί η οικογένειά του.

Προγραμματισμός με «άρωμα» Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός διοργανώνει αυτό το διάστημα συσκέψεις ανά διαμέρισμα με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης, ώστε να συνδιαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα, παίρνοντας υπόψη και τις δικές τους προτάσεις.

Φέτος  στόχος είναι ένας ιδιαίτερος κύκλος εκδηλώσεων, αφιερωμένων στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται  δράσεις στις γειτονιές, όπως στα Προσφυγικά, ξεχωριστή εβδομάδα σε συνεργασία με Κοινότητες μεταναστών και προσφύγων. Η Εβδομάδα για το Παιδί με τίτλο: "Κανένα παιδί ξένο" θα εμπλουτιστεί με αντίστοιχο περιεχόμενο. 

Παράλληλα, σημαντικές παραγωγές υλοποιώντας και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη του σπουδαίου Θάνου Μικρούτσικού Η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2020, θα είναι με μια μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο Θάνο μπροστά στο Εργοστάσιο Τέχνης, που θα πάρει και το όνομά του και την οποία προετοιμάζουμε με την οικογένειά του.

Δράσεις που τα προηγούμενα χρόνια αγκαλιάστηκαν από τους δημότες και φάνηκε πως υπηρετούν με επιτυχία το στόχο μας διατηρούνται, εμπλουτίζονται  και αναβαθμίζονται μένοντας σταθεροί στην πολιτική, ότι δε θα χαρατσώνεται ο λαός για να παρακολουθεί και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές, επιμένοντας στην πολιτική της ελεύθερης εισόδου ή τουλάχιστον του χαμηλού εισιτηρίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Jazz & πράξεις, το τριήμερο στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, που έχει σταθερή ποιότητα και κοινό που συνεχώς διευρύνεται, η Εβδομάδα Ωδείου που φέτος είναι αφιερωμένη  στα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν, το Φεστιβάλ στις Γειτονιές και ο Δημοτικός Κινηματογράφος, ο οποίος κάθε χρόνο φιλοξενείται σε πολλές συνοικίες του δήμου, πέραν του κέντρου και έχει αγκαλιαστεί από το κοινό.

Ιδιαίτερη θα είναι η μέριμνα φέτος που επιδιώκουμε να δείξουμε την ερασιτεχνική δημιουργία, δίνοντας κίνητρα και περισσότερες ευκαιρίες. Μια τέτοια νέα δραστηριότητα θα είναι το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θεατρικών Σχημάτων, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο ανοιχτό Θεατράκι της Κρήνης και είναι πρωτοβουλία των συλλόγων, όπου θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους όλα τα ερασιτεχνικά σχήματα της περιοχής.