Τα Παράσιτα έγραψαν ιστορία στα Όσκαρ 2020, με μια επική ανατροπή κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, ωστόσο η σαρωτική πορεία τους έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και έχει περάσει από όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Γιατί τα Παράσιτα έγραψαν ιστορία στα Όσκαρ 2020

Τα Παράσιτα, του νοτιοκορεάτη Bong Joon Ho είναι η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ταυτόχρονα κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Έφυγε από το Dolby Theater με 4 Όσκαρ.

Τα Παράσιτα έκαναν το ντεμπούτο τους στις Κάννες τον περασμένο Μάιο, όπου κέρδισαν το διάσημο βραβείο Palme d'Or του Φεστιβάλ, το πρώτο σε μια σειρά διακρίσεων όχι μόνο για τον Bong Joon Ho αλλά και την Νότια Κορέα γενικότερα.

Τα Παράσιτα πήγαν το Σεπτέμβριο στα φεστιβάλ ταινιών Telluride και Toronto, βασικές στάσεις στα φεστιβάλ βραβείων, πριν βγει στις αίθουσες στα μέσα Οκτωβρίου, σπάζοντας το box office.

Από εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν πλέον θέμα εάν τα Παράσιτα θα έβαζαν τη Νότια Κορέα για πρώτη φορά στα Όσκαρ, αλλά το πόσα Όσκαρ θα έπαιρναν. Και ήδη από τότε ξεκίνησε η συζήτηση: Μπορούν Τα Παράσιτα να γίνουν η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας; Η απάντηση δόθηκε μόλις πριν λίγες ώρες. Το Χόλιγουντ, στην Αμερική γενικότερα θα πρέπει να συνηθίσουν, μάλλον, να βλέπουν ταινίες με υπότιτλους. Τα Παράσιτα μόλις κέρδισαν το Όσκαρ 2020 Καλύτερης Ταινίας, σε μια επική ανατροπή, αλλά και σε μια ιστορική στιγμή για το θεσμό.

Τα Παράσιτα κέρδισαν επίσης το Όσκαρ σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου και ξένης ταινίας. Ο Bong Joon Ho μαζί με τον μεταφραστή του ανέβηκε τέσσερις φορές στη σκηνή του Dolby Theater για να ευχαριστήσει το κοινό.