Σήμερα στην Πάτρα, διοργανώθηκε εκδήλωση από την Ένωση Γυναικών Πάτρας και τον Σύνδεσμο Αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Αχαΐας, για την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της συγγραφέως Ευρυδίκης Λειβαδά-Ντούκα, «Στους θρόνους της Αποκάλυψης» στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά σημαντικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η Λούκα Κατσέλη η οποία βραβεύτηκε για την προσφορά της στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και η πρώην υπουργός Σία Αναγμωστοπούλου.

Κατά την ομιλία της η συγγραφέας έκανε λόγο όχι για ναυμαχία της Ναυπάκτου αλλά για…ναυμαχία των Εχινάδων νήσων! Αυτό προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, ο οποίος διέκοψε άμεσα την ομιλία και είπε πως η ιστορία έχει αποφανθεί για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και ουδείς έχει δικαίωμα να την παραχαράσσει. Κατά το τέλος μάλιστα της ομιλίας, πήρε τον λόγο και εξέφρασε τους δύο ισχυρούς λόγους που προκάλεσαν αίσθηση στην αίθουσα, όπως αναφέρει το npress.

Αφού τόνισε πως πράγματι η Ναυμαχία έγινε στις Εχινάδους νήσους, είπε πως την περίοδο εκείνη, ολόκληρος ο κόλπος μέχρι τις Εχινάδες, ανήκε στη Ναύπακτο, αφού δεν υπήρχε καμία άλλη πόλη στην περιοχή. Επίσης, είπε ο δήμαρχος, το αποτέλεσμα της Ναυμαχίας για τους Ευρωπαίους συμμάχους, ήταν να συντριβεί η Οθωμανική αυτοκρατορία στο δυτικότερο προπύργιο της που ήταν η Ναύπακτος. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα και δεν μπορεί να αλλάξει. Μάλιστα κάλεσε όλες τις γειτονικές πόλεις να συμμετάσχουν στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, αφού τους αφορά.

Η παρέμβαση του δημάρχου, δέχτηκε θερμά χειροκροτήματα, ενώ μαζί του συμφώνησε και η Σία Αναγνωστοπούλου αλλά και η ίδια η συγγραφέας που είπε πως η πρόθεσή της ήταν να «ξυπνήσει» και τα νησιά του Ιονίου!

Για το θέμα έγραψε και η πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, Αγγελική Σμπούκη, η οποία εμφάνισε την αφιέρωση της συγγραφέα που μιλούσε για τη Ναυμαχία των Εχινάδων!!!

Δείτε τι έγραψε πριν λίγο και την επίμαχη αφιέρωση:

"Σε παρουσίαση του βιβλίου της στην Πάτρα σήμερα για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου και μπροστά σε σημαντικές προσωπικότητες βουλευτές , ιστορικούς και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας η συγγραφέας Ευρυδίκη Λειβαδά παρουσίασε το βιβλίο της. Στο δικό μου βιβλίο η αφιέρωση έγραφε για την Ναυμαχία των Εχινάδων. Σε επιμονή μου για το ιστορικό ατόπημα συμπλήρωσε μετά από φιλονικία μαζί της και Ναυπάκτου. Πήρα το βιβλίο δίχως να την αφήσω να το υπογράψει. Εδώ στη Ναύπακτο κάποιοι πρέπει να ξυπνήσουν."

Αξίζει να αναφέρουμε πως η κα Σμπούκη αποχώρησε αμέσως μετά την εκδήλωση και δεν έμεινε στον καφέ.