Εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κάνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτατη στα φαινόμενα διασπάθισης χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων που προορίζονται για την περίθαλψη των μεταναστών και προσφύγων και για την διευκόλυνση των ελληνικών αρχών, από δημόσιες υπηρεσίες, από αδίστακτους εμπόρους στα νησιά του Αιγαίου και από αμφιλεγόμενες ομάδες ακτιβιστών.

«Πριν από μια δεκαετία, ίσως μερικές μόνο εκατοντάδες ανθρώπων να έφθαναν κάθε χρόνο δια θαλάσσης στη Λέρο και σχεδόν όλοι τους έφευγαν σχεδόν αμέσως από το νησί. Τώρα υπάρχουν χιλιάδες και οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να φύγουν από το νησί. Από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς την ηπειρωτική χώρα έχει αποκλειστεί. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται στα νησιά. Μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι κινδυνεύουν από πολιτική δίωξη στην Τουρκία θα πρέπει να παραμείνουν. Από την άλλη πλευρά, όποιος κατηγορείται ότι δεν έχει ανάγκη προστασίας πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία Τουλάχιστον αυτό είναι που λέει η συμφωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά η FAZ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας της Φρανκφούρτης «πέντε νησιά δεν μπορούν να λύσουν την προσφυγική κρίση ολόκληρης της Ευρώπης», αλλά για αυτό δεν θα πρέπει να κατηγορηθεί μόνο η αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει σε μια κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης.

«Ένας άλλος λόγος είναι ότι όχι μόνο οι λαθρέμποροι κερδίζουν πολλά χρήματα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ελληνικές κυβερνητικές υπηρεσίες (ή τουλάχιστον ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι), αδίστακτοι επιχειρηματίες και μερικοί «ακτιβιστές» χρησιμοποιούν συστηματικά κάποιες δυσκολίες για προσωπικό όφελος [...] η ΕΕ έχει διαθέσει στην Ελλάδα περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης από το 2015 και πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν μεγαλύτερο κομμάτι από αυτήν την πίτα».

Τα μικρά κόλπα που μπορούν να σε κάνουν εκατομυριούχο

Σύμφωνα με την FAZ τον Ιανουάριο του 2017 μοιράστηκαν περίπου 1300 μερίδες τροφίμων για 880 εγγεγραμμένους ανθρώπους στην Κω και 3200 μονάδες για 2500 άτομα στη Λέσβο. Πρόσωπο που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα, ανέφερες χαρακτηριστικά μικρά κόλπα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιες εταιρίες για να κερδίσουν πολλά χρήματα. «Πριν από μερικές ημέρες η παράδοση του μεσημεριανού φαγητού περιελάμβανε 3000 μερίδες κοτόπουλο με ρύζι και δέκα ελιές. Ωστόσο κάθε μερίδα είχε μόλις τέσσερις ελιές. Μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά η απάτη γίνεται αισθητή αν αναλογιστεί κανείς το συνολικό αριθμό. Πρόκειται για περισσότερες από 18.000 ελιές που έχουν κοστολογηθεί και πληρωθεί από χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων αλλά δεν έχουν παραδοθεί στους δικαιούχους. Άλλες φορές πρόκειται για 50 μόλις γραμμάρια ρύζι λιγότερα από όσο προβλέπεται. Είναι τα μικρά κόλπα που αξίζουν εκατομμύρια», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδα, το οποίο υπογραμμίζει: Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αρχή της κρίσης των προσφύγων το 2015 συνέπεσε με την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση. Ξαφνικά πολλά χρήματα έπεσαν στην Ελλάδα, και μερικοί άνθρωποι έγιναν πολύ εφευρετικοί.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf) επιβεβαίωσε στην FAZ ότι διερευνά τη χρήση ευρωπαϊκών κεφαλαίων στα ελληνικά νησιά. Η Olaf δεν θέλησε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, λόγω του τεκμηρίου της αθωότητας.