Μοναδική η εμπειρία που έζησαν οι μαθητές της θεατρικής ομάδας του 9ου Γυμνασίου Πάτρας το απόγευμα του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου 2020 στο "Εργαστήριο Αυτοσχεδιασμού" που οργανώθηκε στον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης μας με σκοπό να φέρει τους μαθητές-ηθοποιούς πιο κοντά στις βασικές αρχές ττης υποκριτικής.

Καλεσμένος των υπευθύνων καθηγητριών κ.κ. Ελπ.Νούσα και Ελ.Καδά  ήταν ο κ. Θοδωρής Αμπαζής, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Αναπλ. Δ/ντής του Εθνικού Θεάτρου και καθηγητής Υποκριτικής στο Ωδείο Αθηνών, που ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία στην πρόσκληση. Ενας καλλιτέχνης με ήθος, ευγένεια, ποιότητα και τόση αγάπη γι’ αυτό που κάνει!
Ένα "παιχνίδι" για μικρούς και μεγάλους ήταν η διδασκαλία του, ασκήσεις θετικής ενέργειας μέσα από την αξιοποίηση πρακτικής εφαρμογής θεατρικών τεχνικών, όπως η κίνηση, η κραυγή, η μίμηση, ενσυναισθητικές ασκήσεις   έκφρασης, σώματος και φωνής για την επίτευξη συγκέντρωσης, ρυθμικής αγωγής, προσοχής, αμεσότητας.  

Οι μαθητές απελευθερώθηκαν, ξεδίπλωσαν το συναίσθημά τους, ευχαριστήθηκαν τη χαλάρωση και την απελευθέρωση κινήσεων που απαιτεί το είδος της κωμωδίας, αλλά συγχρόνως εστίασαν στο ρόλο της συγκέντρωσης και προσοχής που απαιτείται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διεισδυτική και πρωτότυπη επίσης ήταν η προσέγγιση μέσα από τις "ποιότητες" ενός κειμένου, όπως χαρακτήρισε ο κ. Αμπαζής την θεατρική τεχνική, όπου ο ηθοποιός "δοκιμάζεται" σε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Στοιχείο, που βοήθησε τους μαθητές να ανακαλύψουν  τα ατομικά τους εκφραστικά μέσα, να υπερβούν εαυτούς, καθώς με αυτόν τον τρόπο ένιωσαν ικανοί και μέρος μιας ομάδας που κινείται παράλληλα με αυτούς, μα κυρίως να "χαρούν" τη διαδρομή του. Πράγματι, για όσους παρακολουθούσαμε, αυτό το σημείο ήταν από τα πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα, καθώς με σημείο αφετηρίας τις "ποιότητες" ξετυλίχτηκε ένα αυτοσχεδιαστικό σενάριο, χτίζοντας σκηνές από τη μαγεία του θεάτρου.

Τέλος οι μαθητές-ηθοποιοί διδάχτηκαν τί σημαίνει "περιμένω τη σειρά μου", ακούω το διπλανό μου με όλες τις αισθήσεις κι εκφράζομαι με κατάλληλους τρόπους χρησιμοποιώντας όχι μόνο το λόγο, αλλά κυρίως το σώμα ώστε να γίνει κατανοητό το μήνυμά μου.
Και το σπουδαιότερο: βίωσαν ότι ο ηθοποιός πρέπει να "φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά".

Η Ελπίδα Νούσα κ η Ελένη Καδά ευχαριστούν τον Θοδωρή Αμπαζή που για άλλη μια φορά βρέθηκε κοντά στους μαθητές μας διδάσκοντάς τους όχι μόνο τεχνικές θεάτρου αλλά πάνω απ' όλα ήθος κ αποδεικνύοντας  πόσο αγαπά την Πάτρα.  

Ακόμη ευχαριστούν τον πρόεδρο του Εμπορικού κ Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας, κ. Κ. Ζαφειρόπουλο καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο  για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας. Από την εκδήλωση αυτή έγινε για ακόμη μια φορά καταφανές πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζονται φορείς και πρόσωπα που επιφανειακά μοιάζουν να έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις κι να υπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς αλλά στην ουσία συγκλίνουν όλοι στον ίδιο στόχο και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην καλλιέργεια κ στην πρόοδο  μαθητών της πόλης μας.