Με σύνθημα «Το πάρκο ανήκει στον λαό, δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει», πραγματοποιήθηκε σήμερα μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής στο πάρκο του Κόκκινου Μύλου. 

Οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα απαίτησαν να σταματήσουν οι διώξεις και τα εμπόδια από την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της, στην προσπάθεια του Δήμου να διαμορφώσει και να αξιοποιήσει κοινόχρηστες εκτάσεις για το συμφέρον του λαού.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης τόνισε:

«Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Ο Πατραϊκός λαός, εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για να έχει αυτά που δικαιούται. Να έχει ζωή, δουλειά, οικονομική ευχέρεια, για να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του. Να έχει τον δημόσιο χώρο του, την παραλιακή του ζώνη σε όλη της την έκταση, το πάρκο στον Ρηγανόκαμπο που διεκδικούμε και άλλους πολλούς χώρους, να τους απολαμβάνει και να περνά τον ελεύθερο χρόνο του αδάπανα, χωρίς να είναι πελάτης κανενός. 

Τα τελευταία χρόνια, με επιμονή και με αγώνες, είχαμε κατακτήσεις και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις, αυτά που διεκδικούμε, να γίνουν δικά μας.

Η παραλιακή ζώνη, με νόμο πέρασε στον Δήμο μας. Αποτρέψαμε όλους όσοι θέλουν να κάνουν μπίζνες στην πλάτη του Πατραϊκού λαού, να το πετύχουν. 

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο την Τετάρτη, θα πάρει απόφαση να προχωρήσουμε σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, να γίνουν οι μελέτες και να χρηματοδοτηθεί το έργο, έτσι ώστε η πόλη μας να έχει πλέον όλα τα χαρακτηριστικά μιας παραλιακής πόλης. Η Μαρίνα μας, από ερείπιο θα γίνει ασφαλής και λειτουργική και θα ικανοποιεί τις ανάγκες συμπολιτών μας και επισκεπτών.  

Το Νότιο Πάρκο έγινε για να το απολαμβάνουμε και θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο, με τους «γνωστούς» μας τρόπους, τις δυνάμεις μας, με την ψυχή μας και με λίγα χρήματα. Όσοι μας κυνήγησαν έχασαν. 

Ο Πατραϊκός λαός και όχι ο Δήμαρχος αθωώθηκαν στα Δικαστήρια. Επικράτησε η κοινή λογική. Το χώρο που βρισκόμαστε τώρα, το πάρκο του Κόκκινου Μύλου, τον απολαμβάνουμε και αυτόν, τα ζιζάνια όμως δεν αντέχουν την πρόοδο, δεν αντέχουν να βλέπουν το λαό της Πάτρας να απολαμβάνει την ιδιοκτησία του.

Έτσι, έτρεξαν κάποιοι «ανώνυμοι», να καταγγείλουν ότι καταστρέφεται το περιβάλλον (!), επειδή δεν αφήνουμε την βρώμα και την δυσωδία να απλώνεται. Έχασαν το χώρο που πετάγανε τα μπάζα τους... Μας κατηγορούν ότι καταστρέψαμε το χώρο, επειδή φυτέψαμε γκαζόν και λουλούδια, τα ποτίζουμε και αποτρέψαμε τον χειμώνα να βγαίνει η θάλασσα στην στεριά. 

Αυτό που ζητάνε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και δεν θα γίνει. Θα προσφύγουμε παντού. Θα συνεχίσουμε σε όλη την παραλιακή ζώνη του Δήμου μας. Όλη η Πάτρα θα γίνει κούκλα! Θα φτάσουμε μέχρι τα Καμίνια, βήμα – βήμα. Την Δευτέρα έχουμε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για τον Ρηγανόκαμπο. Η προηγούμενη κυβέρνηση, μας γέμισε «Θα». Ξεκινάμε με την καινούργια κυβέρνηση και διεκδικούμε. 

Το τρένο θα περάσει μόνο υπόγεια, θέλουν δεν θέλουν. Δεν μπορεί να δίνουν στον Πειραιά 80 και 90 εκατομμύρια για υπογειποιήσεις και για την Πάτρα να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν κονδύλια.

Οι εξουσίες δεν καταλαβαίνουν από «καλά παιδιά», παρά μόνο αν τις «πιάσεις από λαιμό».

Στα μέσα Μαρτίου, θα γίνει μεγάλη παμπατραϊκή κινητοποίηση. Μαζί μας θα είναι αυτοί που θέλουν την πόλη ανοιχτή για το λαό της και όχι αυτοί που υπακούουν στο «διαίρει και βασίλευε» και δεν εννοούν να καταλάβουν ότι οι κατακτήσεις γίνονται για την πόλη και το λαό της και όχι για τον Πελετίδη.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στα Δικαστήρια την Πέμπτη 13 Φλεβάρη στις 9 το πρωί για να καταλάβουν όλοι ότι οι κοινόχρηστοί χώροι, η παραλιακή ζώνη και τα πάρκα, ανήκουν στον λαό».


Η Αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου, τόνισε τα εξής στον χαιρετισμό της: «Την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να εκδικαστεί στα Δικαστήρια της Πάτρας το αίτημα του Δήμου Πατρέων να μην κατεδαφιστεί ό,τι ωραίο βλέπουμε γύρω μας εδώ στο πάρκο του Κόκκινου Μύλου.

 Όλοι γνωρίζουμε πώς ήταν αυτός ο χώρος πριν 4 χρόνια. Εδώ ήταν σκουπιδότοπος. Το Ελληνικό Δημόσιο αν και εισέπραττε επί χρόνια την αναλογία του από τις εμποροπανηγύρεις που επέτρεπε να γίνονται εδώ στη συνέχεια εγκατέλειψε ανεπιτήρητη την περιοχή και εξαιτίας της αδιαφορίας μετατράπηκε η παραλία και ο αιγιαλός σε σκουπιδότοπο που εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των δημοτών. 

 Και ήρθε η παρούσα Δημοτική Αρχή για να κάνει το αυτονόητο που όφειλε το Ελληνικό Δημόσιο χρόνια τώρα να έχει κάνει. Ξεβρόμισε την περιοχή, τη φύτεψε, την φώτισε, την προστάτεψε από την πλημμύρα της θάλασσας και έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το πάρκο νύχτα και μέρα. Το πάρκο αυτό είναι ανοιχτό σε όλους μικρούς και μεγάλους ελεύθερα να απολαμβάνουν τον περίπατο, το παιχνίδι, τη γυμναστική, τη θάλασσα και τον ανοικτό ορίζοντα.

Και στη συνέχεια ήρθε πάλι το Ελληνικό Δημόσιο, είδε και διαπίστωσε ότι τα παραπάνω είναι παράνομα και πρέπει ο Δήμος της Πάτρας να αποβληθεί από το χώρο αυτό, να πάψει κάθε πράξη που μπορεί να θεμελιώσει δικαιώματα κυριότητας του εδώ και να κατεδαφίσει τα φώτα, να απομακρύνει το γκαζόν και ό,τι άλλο βλέπετε εδώ. 

Όμως Δήμος είναι ο Πατραϊκός Λαός. Συνεπώς όπου αποβάλλεται ο Δήμος αποβάλλεται ο Πατραϊκός Λαός.

Θα αφήσουμε να αποβάλλουν τον Πατραϊκό Λαό από το πάρκο αυτό; 

Αυτή η Δημοτική Αρχή δεν θα το επιτρέψει να γίνει αυτό.

Το πάρκο πρέπει και θα παραμείνει όπως είναι σήμερα.

Από άλλους κινδυνεύουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στις παραλίες και τον αιγιαλό. Παράνομος δεν είναι εκείνος που νοικοκυρεύει και ανοίγει τους κοινόχρηστους χώρους στο λαό αλλά εκείνος που βάζει φράχτες ακόμη και μέσα στη θάλασσα.

Το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου και σε όλη τη. Πού διατέθηκαν τα ποσοστά από τα μισθώματα που εισέπραξε στο παρελθόν από τις εμποροπανηγύρεις;

Ας αφήσει λοιπόν το Ελληνικό Δημόσιο να κάνει ο Δήμος της Πάτρας ό,τι αυτό όφειλε να έχει κάνει στον Κόκκινο Μύλο από χρόνια. 

Ζητάμε η κυβέρνηση να πάρει θέση και να σταματήσει τις διώξεις και τα εμπόδια του έργου της Δημοτικής Αρχής. Να σεβαστεί το δικαίωμα το Λαού να απολαμβάνει ασφαλείς και καθαρές παραλίες.

Να μείνει όπως είναι το πάρκο του Κόκκινου Μύλου.

Εμείς από εδώ δεν φεύγουμε».

Χαιρετισμό απεύθυναν ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», Χρήστος Πατούχας και οι Πρόεδροι της Τοπικής Ενότητας Παραλίας, Παναγιώτης Ζωγράφος και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστελλοκάμπου, Γιάννης Κανελλόπουλος. 

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου, Πρόεδροι Δημοτικών Διαμερισμάτων, αλλά και εκπρόσωποι από τους εξής φορείς και συλλόγους: Κοινότητα Άνω Καστριτσίου, Τοπικό Συμβούλιο Σαραβαλίου, Σύλλογος Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κρήνης «Ο Άγιος Αθανάσιος», Πολιτιστικός Σύλλογος Τέρψης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βραχνεΐκων, Αρκτικό Διαμέρισμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Παραλίας, Λαϊκή Επιτροπή Βραχνεΐκων, Σύλλογος Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ – ΔΕΗ, Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα, Ανοιχτή Κοινότητα Λεύκας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς Τερψιθέας, Κίνηση Πολιτών Σαραβαλίου «Παρέμβαση», Αθλητικός Σύλλογος Παραλίας «Σείρος» Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας, Κοινότητα Καμινίων, Σωματείο Οδηγών, Χειριστών Δήμου Πατρέων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας.

Στην κινητοποίηση – συγκέντρωση, συμμετείχαν δίνοντας την δική τους… νότα με το χορό τους, οι Σύλλογοι Αναγέννηση Παραλίας και Εργατικών Κατοικιών Παραλίας, καθώς και το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε η δημοτική παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία», ενώ απουσίαζαν οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.