Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, την Ένωση Εικαστικών Πάτρας και με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων διοργανώνουν Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Κατασκευής με τίτλο: «Εμπνέομαι, Δημιουργώ, Καινοτομώ».

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού Μαθητικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να :

  • Εμπνευστούν από έναν μεγάλο εφευρέτη ή μια εφεύρεση του τομέα της Φυσικής ή της Τεχνολογίας
  • Δημιουργήσουν μια καινοτόμο ομαδική κατασκευή χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση άχρηστα και/ή ανακυκλώσιμα υλικά

Στείλουν την πρότασή τους μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020.
Οι δημιουργικές κατασκευές που θα κατατεθούν μπορούν να πραγματεύονται θέματα που αφορούν τον κλάδο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Ενδεικτικά προτείνονται οι εξής θεματικοί άξονες: φυσική, μηχανολογία, ηλεκτρολογία, πληροφορική, αρχιτεκτονική.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν τα νέα παιδιά τον κόσμο της επιστήμης και να εμπνευστούν από μεγάλους εφευρέτες ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους επιστημονικά μοντέλα. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εκπαιδευτική συλλογή, η οποία θα αποτυπώνει το όραμα των νέων παιδιών καθώς και την εξελικτική πορεία των επιστημών και της τεχνολογίας ανά τους αιώνες. Η συλλογή αυτή θα είναι μια πρόταση για το μέλλον, προερχόμενη από το παρελθόν. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΜΕΤ, e-mail: [email protected], 2610 969973/2, 2610 996732.

Τα υπόλοιπα νέα του Πανεπιστημίου

ΗΜΕΡΙΔΕΣ

ERASMUS+ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 κινητικότητα για σπουδές και πρακτική άσκηση, ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων διοργανώνει τις παρακάτω ενημερωτικές ημερίδες:
-11/02/2020 και ώρα 11.00-15.00 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, και
-12/02/2020 και ώρα 11.00-15.00 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο πρ. Τμ. Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Κουκούλι, πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.
Περισσότερα: https://www.upatras.gr/el/node/9028

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 2013 – Βασική Έρευνα»
Η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Αποτίμηση των έργων του προγράμματος «Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 2013 – Βασική Έρευνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:00, στο μικρό αμφιθέατρο (Ι4) του Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην συγκεκριμένη ημερίδα οι Ε.Υ. των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων στο πλαίσιο του προγράμματος "Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 2013 - Βασική Έρευνα" πρόκειται να παρουσιάσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα των έργων τους.
Στον ιστότοπο του προγράμματος «Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας, ενώ τη σχετική ανακοίνωση μπορείτε να την βρείτε και στο site του Τμήματος Έρευνας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

26o ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 2020»
Στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών το 26ο φοιτητικό συνέδριο με τίτλο: «Επισκευές και ενισχύσεις κατασκευών 2020». Η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει όλους τους τομείς σε θέματα αποτίμησης επάρκειας υφισταμένων κατασκευών και επεμβάσεις, ανεξαρτήτως υλικού και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τ.Ε.Ε. / Τμήμα Δυτικής Ελλάδος.
Το διήμερο επιστημονικό συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των μαθημάτων «Ενισχύσεις και επισκευές κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα» (Ε’ έτους προπτυχιακών σπουδών) και «Ανασχεδιασμός υφιστάμενων κατασκευών» (μεταπτυχιακών σπουδών), που διδάσκονται στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών από τον ομότιμο καθηγητή Σ. Η. Δρίτσο.
Η συμμετοχή και η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη σε φοιτητές και μηχανικούς. Περισσότερες πληροφορίες: www.episkeves.civil.upatras.gr

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Γονιδιωματική Αστάθεια στον Καρκίνο: από την εξέλιξη του καρκίνου σε νέες θεραπείες»
Το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: Γονιδιωματική Αστάθεια στον Καρκίνο: από την εξέλιξη του καρκίνου σε νέες θεραπείες», το οποίο διοργανώνεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο SYNTRAIN θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 19 Μαρτίου 2020 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα μέλη και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στο συνέδριο, αναδεικνύοντας τις σχετικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Πατρών. Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, δημιουργήθηκε ειδική κατηγορία Local κατά την εγγραφή, που δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο επιστημονικό μέρος του συνεδρίου. H εγγραφή γίνεται στο
https://epay.upatras.gr/index.php/product/syntrain/

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ In-MedTouR ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΜΤΜ 2020
Το έργο In-MedTouR θα συμμετάσχει στην 26η Διεθνή Έκθεση IMTM 2020 (International Mediterranean Tourism Market- Διεθνής Μεσογειακή Αγορά Τουρισμού), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ (Ισραήλ) από 11 έως 12 Φεβρουαρίου 2020. Το έργο In-MedTouR – «Innovative Medical Tourism Strategy», προϋπολογισμού 897.703,80€ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από την Ελληνική πλευρά από: τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας-Επικεφαλής Εταίρος), το Υπουργείο Τουρισμού, το Πανεπιστήμιο Πάτρας– Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και από την Ιταλική πλευρά από τον Δήμο Santa Cesarea Terme καθώς και από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρίντεζι.
Η Έκθεση IMTM αποτελεί ένα σπουδαίο διεθνές γεγονός και είναι η μεγαλύτερη ετήσια Έκθεση Τουρισμού του είδους της στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες της επίσημης ιστοσελίδας της Έκθεσης (https://www.imtm-telaviv.com) αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι 26.800 άτομα από όλο τον πλανήτη επισκέφτηκαν την έκθεση, 57 χώρες συμμετείχαν ως εκθέτες και παρευρέθηκαν 17.100 επαγγελματίες τουρισμού.
Το έργο In-MedTouR θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 156 και ο στόχος της συμμετοχής είναι όχι μόνο η διάδοση της ιδέας του Τουρισμού Υγείας παγκοσμίως, αλλά πιο συγκεκριμένα η πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού αναφορικά με τους στόχους και τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχουν άτομα εντός του περιπτέρου τα οποία θα παρέχουν πληροφορίες στους επισκέπτες και θα απαντούν ερωτήσεις αναφορικά με το πρόγραμμα και επιπλέον θα διανεμηθεί προωθητικό υλικό με χρήσιμες πληροφορίες. Η συμμετοχή του έργου στην έκθεση θα συμβάλλει επιπλέον στη δικτύωση με άλλους επαγγελματίες ή άλλα έργα τα οποία σχετίζονται με τον Τουρισμό Υγείας, δεδομένου ότι παρέχονται ειδικοί χώροι της έκθεσης για πραγματοποίηση συναντήσεων.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ SBR: ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΣΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Δέκα ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιομηχανίες θα συνεργαστούν στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ SBR (Smart Bone Regeneration -Έξυπνη Οστική Αναγέννηση) με στόχο τη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών για ασθενείς με μεγάλα οστικά ελλείμματα, μακρών οστών. Το «έξυπνο» βιοδιασπώμενο υποκατάστατο οστού αρχικά θα λειτουργεί σαν ικρίωμα, θα βασίζεται σε πολυμερή παραγόμενα με τεχνολογία 3D-εκτύπωσης, και θα περιλαμβάνει προηγμένες τεχνολογίες ελεγχόμενης αποδέσμευσης βιο-ενεργών μορίων για επιτάχυνση της αναγέννησης των οστών. Επιπλέον, καινοτόμες τεχνολογίες αισθητήρων θα επιτρέψουν την παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας επούλωσης, αντικαθιστώντας τις τακτικές ακτινοσκοπήσεις και την ανάγκη επεμβατικών εξετάσεων. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών και χρηματοδοτείται με 6,4 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστές του έργου, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι ο Καθηγητής Ηλίας Παναγιωτόπουλος και η Καθηγήτρια Σοφία Αντιμησιάρη.
Στο πλαίσιο του παραπάνω ερευνητικού έργου οι δέκα ευρωπαϊκοί φορείς από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο συναντήθηκαν στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2020 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών για την επίσημη έναρξη του έργου. Περισσότερα: https://www.upatras.gr/el/node/9026

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ PATRAS IQ 2020
Σας ενημερώνουμε ότι ενεργοποιήθηκε η Φόρμα Αίτησης Εθελοντών για την 7η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ 2020, που θα διεξαχθεί από 15 έως 17 Μαΐου 2020 στο Νότιο Λιμένα Πατρών, Κτήριο Β1. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την Φόρμα Αίτησης Εθελοντών. Σημειώνεται ότι, η εφαρμογή θα μείνει ανοικτή μέχρι να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εθελοντών. Περισσότερες πληροφορίες στο email: [email protected] και στο τηλ.: 2610-997890-93.