Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν αποκλείσει από χθές το απόγευμα την συνοριακή διάβαση «Kelebia», στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, απομακρύνθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από τη σερβική αστυνομία και οδηγήθηκαν σε καταυλισμούς.

Χθές αργά το απόγευμα 300 με 400 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλά γυναικόπαιδα, πέρασαν ομαδικά τα σερβικά σύνορα και προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ουγγαρία. Η Ούγγροι συνοριοφύλακες αντέδρασαν άμεσα, έκλεισαν τα σύνορα τοποθετώντας οδοφράγματα ενώ αστυνομικοί των μονάδων καταστολής απώθησαν τους πρόσφυγες προς στην ουδέτερη ζώνη. Εκεί παρέμειναν έως τις δύο η ώρα τα ξημερώματα, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη σερβική αστυνομία. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του υπουργού 'Αμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν.

«Η Σερβία δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους συμπεριφορές από την πλευρά των μεταναστών που δυσχεραίνουν τις σχέσεις με τους γείτονες ούτε θα ανεχθεί να εκτίθενται σε συνθήκες παγωνιάς μικρά παιδιά», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούλιν. Σήμερα το πρωί στις 7 η ώρα ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών και οι ουγγρικές αρχές άνοιξαν την συνοριακή διάβαση «Kelebia».

Όλοι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στο Πρέσεβο, στη νότια Σερβία.