Η Πλατεία Γεωργίου Α’ αποτελεί ένα από τα βασικά τοπόσημα της Πάτρας, με πολλά στοιχεία που αναδεικνύουν την Ιστορία της Πόλης. Παράλληλα, φιλοξενεί δεκάδες εκδηλώσεις και σύντομα θα αποτελέσει βασικό χώρο όπου θα λάβουν χώρα πληθώρα καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Η αίσθησή μου ως πολίτης της Πάτρας είναι ότι η Δημοτική αρχή εξακολουθεί συστηματικά να αδιαφορεί, χωρίς να φροντίζει για τη συντήρησή της και για την ασφαλή χρήση της από τους πολίτες/επισκέπτες.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Τα σιντριβάνια και οι στύλοι φωτισμού βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, γίνονται επιπόλαιες παρεμβάσεις που βαφτίζονται ως συντηρήσεις μόνο και μόνο για να φαίνεται ότι κάτι γίνεται. Καμία ουσιαστική παρέμβαση δε είναι γνωστό να έχει προγραμματιστεί τόσο για την άμεση όσο και για τη μακροπρόθεσμη συντήρηση και ανάδειξή τους. Επίσης, ο χρόνος που χρειάζεται για να αντικατασταθούν διάφορα φθαρμένα μέρη από τους στύλους φωτισμού έχει καταγραφεί ως αδικαιολόγητα μεγάλος.
  2. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ουρητήρια της Κεντρικότερης Πλατείας της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, με σάπια κασώματα και χαλασμένες τουαλέττες είναι απαράδεκτη και προσβάλει τους πολίτες και κυρίως τους επισκέπτες εν έτει 2020.
  3. Η παραβίαση/κατάληψη των λωρίδων για ΑΜΕΑ από κατασκευές για δράσεις του Δήμου είναι παράνομη και αδικαιολόγητη. Το πατάρι που πρόσφατα στήθηκε στο επάνω μέρος της πλατείας βρίσκεται πάνω στη λωρίδα για τα ΑΜΕΑ. Στο σημείο υπάρχει άπλετος χώρος για να μη βρίσκεται το πατάρι επάνω στη λωρίδα. Ποιος όμως επιβλέπει και ελέγχει;
  4. Η τοποθέτηση καλωδίων ρεύματος χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα κάλυψής τους για το φωτισμό ιδιωτικών διαφημιστικών κατασκευών είναι άκρως επικίνδυνη για τραυματισμό των πολιτών και των παιδιών που βρίσκονται και παίζουν στην πλατεία. Προ μηνών είχε στηθεί κατασκευή όπου τα καλώδια ήταν εκτεθειμένα.
  5. Το ξήλωμα μεταλλικών πασάλων για άγνωστους λόγους και η ύπαρξη τρυπών στο σημείο που έχουν αφαιρεθεί εγκυμονεί κινδύνους. Πως άραγε μια μητέρα θα μετακινήσει το καρότσι με το παιδί της σε αυτό το σημείο;
  6. Διάφοροι φορείς, αφήνουν ακόμα και μετά τη δράση τους κατασκευές επάνω στην πλατεία. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν περίπτερα που είχαν ξεχαστεί μήνες από πολιτικά κόμματα μετά τις εκλογές.
  7. Η κατάσταση στα παγκάκια όπου λείπουν κομμάτια από μάρμαρα είναι απαίσια. Επίσης οι σχάρες είναι γεμάτες αποτσίγαρα και μικροαπορρίμματα. Τέλος οι πίδακες που κάποτε ανάβλυζαν νερό έχουν να χρησιμοποιηθούν χρόνια και έχουν απομείνει οι μεταλλικές σχάρες.

Εμείς, οι ενεργοί πολίτες που ζούμε και κυκλοφορούμε καθημερινά στην Πάτρα, αδυνατούμε να καταλάβουμε πως μετά από 6 έτη διακυβέρνησης του Δήμου δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις για να αναδειχθεί η Κεντρικότερη Πλατεία της Πόλης, έτσι ώστε οι Επισκέπτες να έχουν κάτι θετικό να θυμηθούν από την Πάτρα και οι Πατρινοί να απολαμβάνουν έναν ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ χώρο με ασφάλεια. Το να φυτευτούν μερικά δένδρα, δυστυχώς μόνο δεν αρκεί.

Κε Δήμαρχε, εύχομαι η αίσθησή μου -η οποία ταυτίζεται με αυτή πολλών άλλων συμπολιτών- για την αδιαφορία της νυν Δημοτικής Αρχής για την Πλατεία Γεωργίου, να μη γίνει βεβαιότητα.

Συνημμένα σας αποστέλλω δικές μου φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν όλα όσα αναφέρω.

Περιμένω με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις σας και την απάντησή σας στα προαναφερόμενα θέματα.