Απών από όλες τις προκριματικές του Φεβρουαρίου, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάνει προεκλογική εκστρατεία μακριά από τους άλλους υποψηφίους. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι ο δωδέκατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ξοδεύει ανενδοίαστα και άρχισε να παίρνει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις.

Την ώρα που οι άλλοι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών «τρώγονταν» στην Αϊόβα, κάνοντας πολύωρες συσκέψεις και δημόσιες ομιλίες για να πείσουν τους ψηφοφόρους, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ βρισκόταν 2.000 χιλιόμετρα μακριά, στον Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου εγκαινίαζε ένα δικό του προεκλογικό κέντρο για τις προκριματικές που θα γίνουν τον Μάρτιο. Ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος μπήκε αργά στην κούρσα των υποψηφίων και έχει επιλέξει μια πρωτότυπη καμπάνια: αφήνει τους συνυποψηφίους του να φαγωθούν σε τέσσερις πολιτείες (Αϊόβα, Νιου Χαμσάιρ, Νεβάδα, Νότια Καρολίνα) και εκείνος ετοιμάζεται να μπει στην κούρσα της «Super Tuesday». Πράγματι, εκείνη την ημέρα, δεκαπέντε περίπου πολιτείες θα εκλέξουν το ένα τρίτο των εκπροσώπων που θα ψηφίσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρική εκλογή.

«Mini Mike»

Τοποθετώντας όλες τις ελπίδες του στην «Super Tuesday» της 3ης Μαρτίου, αλλά και σε πολιτείες όπως η Αριζόνα όπου οι προκριματικές γίνονται αργότερα, ο Μπλούμπεργκ κάνει μια παράλληλη καμπάνια με τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι κοπιάζουν και ξοδεύουν χρήματα για τις προκριματικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Από άποψη χρημάτων, εξάλλου, ο Μπλούμπεργκ δεν θέτει κανένα όριο, είναι ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η περιουσία του εκτιμάται από το περιοδικό Forbes στα 60 δις.δολάρια, ήτοι 54 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδοτεί ο ίδιος την προεκλογική εκστρατεία του και ξοδεύει απεριόριστα. Για παράδειγμα, σε πέντε εβδομάδες, στα τέλη του 2019, ξόδεψε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια, όσο ξόδεψαν όλοι οι αντίπαλοί του μαζί σε τρεις μήνες. Μόνο για διαφήμιση, σύμφωνα με την εταιρεία Kantar, ο Μπλούμπεργκ ξόδεψε 270 εκατομμύρια δολάρια από την αρχή της εκστρατείας του. Το περασμένο Σάββατο πρόσφερε στον εαυτό του ένα διαφημιστικό σποτάκι ενός λεπτού, κόστους 11 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ρύθμιση του νόμου περί οπλοφορίας, το οποίο έπαιξε στο Super Bowl, το γεγονός με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Αμερική.

Αγοράζει την εκλογή;

Οι περισσότεροι ανταγωνιστές του, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, τον κατηγορούν ότι θέλει «να αγοράσει την εκλογή», αλλά ο Μπλούμπεργκ τους απαντά ότι ξοδεύει απλώς τα δικά του χρήματα και όχι των χορηγών. Σε λιγότερο από τρεις μήνες, η κολοσσιαία περιουσία που διαθέτει του επέτρεψε να χτίσει ένα προεκλογικό σύστημα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά, ενόψει των προκριματικών, καθώς και ένα πανεθνικό δίκτυο ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ θέλει να παρουσιαστεί ως ο καταλληλότερος υποψήφιος για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και όχι να παρασυρθεί σε μια εσωκομματική μάχη στο Δημοκρατικό κόμμα. Οι δύο δισεκατομμυριούχοι της Νέας Υόρκης, οι οποίοι παλιότεροι διατηρούσαν και φιλικές σχέσεις, κονταροχτυπιούνται προς το παρόν μέσω διαφημιστικών σποτ και tweets. Ο μεν Τραμπ κοροϊδεύει τον πιθανό αντίπαλό του, για το μικρό του ύψος, αποκαλώντας τον «Mini Mike» ενώ ο Μπλούμπεργκ τον ειρωνεύεται για το πάχος του, το πορτοκαλί μαύρισμά του και τα ψεύτικα μαλλιά που υποτίθεται ότι έχει.

Ωστόσο, ο φαραωνικός προϋπολογισμός του Μπλούμπεργκ φαίνεται ότι αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Η δημοσκόπηση της εταιρείας The Hill-Harris, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, τον φέρνει στην τρίτη θέση, με 11% πρόθεση ψήφου, πού πίσω από τον Μπάιντεν και τον Σάντερς, αλλά στην ίδια θέση με την Γουόρεν. Στο βαρόμετρο της RealClearPolitics, έχει πρόθεση ψήφου στο 8% ενώ το χειρότερο αποτέλεσμά του είναι στην Καλιφόρνια, 4,3%.

Ο Μπλούμπεργκ προς το παρόν εναποθέτει τις ελπίδες του στην Super Tuesday. Για να πάρει προβάδισμα θα πρέπει κανείς υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών να μην πάρει κεφάλι και ο Τζο Μπάιντεν, ο πιο άμεσος αντίπαλό του στο στρατόπεδο των κεντρώων, να χάσει στις προκριματικές του Φεβρουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση, ο Μπλούμπεργκ θα μπορούσε να φορέσει το κοστούμι του εναλλακτικού κεντρώου υποψηφίου και να συγκρουστεί με την αριστερή περσόνα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς.