Σε επίπεδα ρεκόρ για ακόμα μια χρονιά κινήθηκαν τα αντισημιτικά περιστατικά το 2019 στη Βρετανία.

Ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών που καταγράφηκαν στη Βρετανία τον περασμένο χρόνο ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ για μια ακόμη φορά. Οι ευθύνες βαραίνουν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα που απέτυχε να αντιμετωπίσει το ζήτημα που είχε προκύψει στους κόλπους του, όπως κατήγγειλε σήμερα μια οργάνωση που συμβουλεύει την εβραϊκή κοινότητα περίπου 280.000 ατόμων της χώρας για ζητήματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με την Κοινοπραξία για την Ασφάλεια των Κοινοτήτων, το 2019 σημειώθηκε αύξηση 7% στα περιστατικά. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική χρονιά που σημειώνεται τόσο μεγάλη άνοδος.

Υπήρξαν προειδοποιήσεις για την αυξανόμενη τάση

Τον περασμένο μήνα οι παγκόσμιοι ηγέτες, τιμώντας τα θύματα του Ολοκαυτώματος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποίησαν για μια αυξανόμενη τάση αντισημιτικών αισθημάτων, η οποία υποκινείται τόσο από τους ακροδεξιούς οπαδούς της λευκής υπεροχής όσο και από τους ακροαριστερούς.

Στη Βρετανία σημειώθηκε μια αύξηση τέτοιων περιστατικών όταν βρισκόταν στην επικαιρότητα η υπόθεση με τα αντισημιτικά κρούσματα στους κόλπους των Εργατικών. Από τότε που ο βετεράνος σοσιαλιστής, Τζέρεμι Κόρμπιν, ένας ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, έγινε ηγέτης του κόμματος, οι Εργατικοί αντιμετώπισαν κατηγορίες ότι απέτυχαν να ανακόψουν τον αντισημιτισμό μεταξύ κάποιων μελών.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος αποσύρεται από αρχηγός του κόμματος τον Απρίλιο, έχει χαρακτηρίσει «άθλιο και λανθασμένο» τον αντισημιτισμό, αλλά το κόμμα βρίσκεται στο μικροσκόπιο έρευνας από την Βρετανική Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας αριθμός Εργατικών βουλευτών έφυγε από το κόμμα επικαλούμενο αυτό το πρόβλημα ως λόγο, ενώ πριν από τις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου ο επικεφαλής ραβίνος της χώρας είπε ότι ο Κόρμπιν είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός. Από το σύνολο των περιστατικών τα 224 συνδέονται με τους Εργατικούς, είπε το CST, το οποίο συγκεντρώνει τέτοια στοιχεία από το 1984.

Αυτή θεωρείται η βασική αιτία

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο βασικός λόγος για τη συνολική αύξηση αυτών των περιστατικών είναι μια απότομη άνοδος στην διαδικτυακή αντισημιτική ρητορική. Σημειώθηκαν επίσης 157 επιθέσεις--αύξηση 27% σε σχέση με το 2018-- και οι μισές από αυτές συγκεντρώνονται σε μόλις τρεις περιοχές της χώρας: το Μπάρνετ και το Χάκνεϊ στο Λονδίνο.