Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου σε συγχρηματοδότηση με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συνεχίζοντας το έργο της πολιτειακής εκπαίδευσης των νέων στις 14 Φεβρουαρίου 2020 ταξιδεύει στην Πάτρα για την πραγματοποίηση του του 4ου Σεμιναρίου του προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα».

Η δράση θα λάβει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Νέα Εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 38-40, Πάτρα Αχαΐας).

Με επίκεντρο το πολυσήμαντο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών οι εκπαιδευτικές δράσεις έχουν ως στόχο - μέσα από το διάλογο και μια σειρά ενεργητικών μαθησιακών τεχνικών (καταιγισμός ιδεών, παιχνίδι ρόλων, Debate, μελέτες περίπτωσης, προβολή οπτικοακουστικού υλικού) - να κάνουν τους νέους πολίτες:
• να εμπλακούν δημιουργικά στην κριτική ανασκόπηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου που αφορά τον προσδιορισμό και τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος
• να προβληματιστούν για τις επιδράσεις που έχει η συγκρουσιακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως προς την επίταση της προσφυγικής κρίσης
• να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματολογία και να ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις της σύγχρονης μεταναστευτικής κινητικότητας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για τις διεθνείς - γεωπολιτικές μεταβολές σε συνάρτηση με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή νομικά πρότυπα.

Το Σεμινάριο (Workshop), το οποίο θα διενεργηθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2020 (11.00-18.00) με βασικούς εισηγητές τον Δρ. Νικόλα Παπαναστασόπουλο (Διδάσκων Πολιτικής Επιστήμης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων: State Department Alumnus) και την Δρ. Κωνσταντοπούλου Μαρία (Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης) στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων θεσμικής σκέψης και επιχειρηματολογίας μέσα από την ενίσχυση της γνώσης των νέων πολιτών πάνω στις θεσμικές, κοινωνικοπολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Ειδικότερα, το Σεμινάριο (Workshop) αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ομαδοσυνεργατικής και ενεργητικής μάθησης έχει ως στόχο:
• Να εξοικειώσει τους νέους με τη διερεύνηση και τον εντοπισμό παραδοσιακών και νέων τεχνικών επιχειρηματολογίας σε διάφορες μορφές γραπτού και προφορικού λόγου.
• Να τους καλλιεργήσει δεξιότητες δημόσιου λόγου και έκφρασης.
• Να τους καταστήσει ευφάνταστους δημιουργούς πρωτότυπης επιχειρηματολογίας στη βάση ομαδοσυνεργατικού πνεύματος.
• Να τους δώσει την ευκαιρία να συναναστραφούν με πολίτες διαφορετικών γνωστικών πεδίων, ανακαλύπτοντας τη διεπιστημονικότητα της πολιτειακής παιδείας.

Απευθύνονται σε νέους από διάφορα γνωστικά πεδία που έχουν καλλιεργήσει σε διαφορετικό βαθμό σχέσεις με τους πολιτειακούς θεσμούς. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να ενισχύσει την πολιτειακή εκπαίδευση των νέων οι οποίοι:
• Είναι φοιτητές (σε προπτυχιακό επίπεδο προς το τέλος των σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο) ή είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών ή μέλη Συλλόγων και φορέων με γνωστικό αντικείμενο και πεδίο δράσης που σχετίζονται με τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου, τους θεσμούς και την κοινωνία γενικότερα (σχολές και σύλλογοι Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Κοινωνιολογίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή παρεμφερούς γνωστικού αντικειμένου)
• Είναι φοιτητές (σε προπτυχιακό επίπεδο προς το τέλος των σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο) ή απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών ή μέλη Συλλόγων και φορέων με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το πεδίο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας γενικότερα.
• Δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
• Είναι επαγγελματίες στο ευρύτερο πεδίο της ενημέρωσης-επικοινωνίας (δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, διαμορφωτές κοινής γνώμης) και των νέων Μέσων επικοινωνίας (bloggers, media influencers, you tubers, social media specialists).
• Αντιπροσωπεύουν νέα στελέχη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται ιδίως στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, της στρατηγικής επικοινωνίας, της διαχείρισης επικοινωνιακών κρίσεων, της συμβουλευτικής επί των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας γενικότερα.
• Είναι άνεργοι κατά το διάστημα υλοποίησης του έργου και αναζητούν εφόδια πολιτειακής Παιδείας και Αγωγής.

Η συμμετοχή  είναι δωρεάν και μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή τους θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2020 μέσω του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών και Θεσμικών Εξελίξεων Syntagma Watch στην ειδική υποενότητα Δράσεις – Δήλωσε Συμμετοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο https://www.syntagmawatch.gr/to-ergo/draseis/

Σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στον κύκλο των εκπαιδευτικών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, να γνωρίσουν τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου καθώς και την αρχαιολογική περιοδική Έκθεση με τίτλο «Η Πάτρα της Μεσογείου» μέσα από την εκπαιδευτική δράση «Πολίτες της Μεσογείου».