Το τεύχος της διακήρυξης της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Πάτρας που μοίρασε προ ημερών η δημοτική αρχή στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, περιλαμβάνει αρκετές προτάσεις που κεντρίζουν την προσοχή. 

Μια από αυτές είναι και η κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτιρίου των υπηρεσιών λιμένα που δεσπόζει εδώ και δεκαετίες στο παλιό λιμάνι της Πάτρας. Το κτίριο αυτό είναι εγκαταλειμμένο και από το 2008 δεν υπάρχει τίποτα πέρα από σκουπίδια, έχοντας μετατραπεί σε μία εστία μόλυνσης για την πόλη, δίνοντας μία εικόνα στον επισκέπτη που παραπέμπει σε παρακμή. 

Η πρόταση του Δήμου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο τεύχος της διακήρυξης της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, μιλάει για το γκρέμισμα του κτιρίου καθώς αυτό δεν μπορεί να σωθεί και το κτίσιμο στη θέση του ενός νέου τοποσήμου που να αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πάτρα. Τι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό; 

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, μιλώντας στο patrasevents.gr, τονίζει: "Μπορεί να είναι ένα σύμβολο για την Πάτρα, κάτι σαν τον φάρο που υπήρχε παλιότερα στον μώλο της Αγίου Νικολάου και γκρεμίστηκε. Μπορεί να είναι κάτι άλλο που να παραπέμπει στην ιστορία της Πάτρας.

Πλέον όμως στη σύγχρονη εποχή, σε έργα που έχουν να κάνουν με αναπλάσεις της παραλιακής ζώνης, κτίζονται συνήθως ελλειπτικά κτίρια που χρησιμεύουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχουν μία καλλιτεχνική κατεύθυνση που αναδεικνύει την κουλτούρα και την πολιτιστική ταυτότητά της". 

Έτσι και αλλιώς η επιλογή του τοπόσημου δεν θα περιληφθεί σε αυτόν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά θα γίνει νέος χωριστός διαγωνισμός προσχεδίων. Πάντως, η κατεδάφιση του κτιρίου - φαντάσματος, είναι μία λύση πιο συμφέρουσα οικονομικά από την συντήρησή του, ενώ παράλληλα ελευθερώνεται ένα μεγάλο κομμάτι που καταλαμβάνεται από αυτό το ογκώδη ακίνητο που πλέον δεν χρησιμεύει σε κάτι. 


Τι φεύγει, τι μένει και τι έρχεται...

Στο ίδιο τεύχος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, θα κατεδαφιστούν τα στέγαστρα του ΟΛΠΑ, κάποια άλλα κτίρια αποθήκες, το κτίριο του ΚΕΠ, ενώ από την άλλη παραμένουν ο Φάρος, το κολυμβητήριο του ΝΟΠ, η ψαροταβέρνα δίπλα στην ιχθυόσκαλα, το κτίριο της ιχθυόσκαλας και το Θεατράκι.

Η Μαρίνα και γενικότερα ο χώρος της Ηρώων Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τον κ. Κορδά, δεν συμπεριλαμβάνονται στον συγκεκριμένο διαγωνισμό για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και θα γίνουν ξεχωριστές μελέτες για τη συντήρησή της, αλλά και γενικότερα για το κομμάτι που θα έχει να κάνει με το περίφημο Βόρειο Πάρκο. 

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται αφορούν την ανάδειξη του μώλου της Αγίου Νικολάου, τη σύνδεση του με πεζογέφυρες με τον κυματοθραύστη, τη διαμόρφωση χώρων για περίπατο και για εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, ενώ ο σχεδιασμός θα αναφέρεται στη σύνδεσης της παραλιακής ζώνης με το Νότιο Πάρκο, το χώρο του Αγίου Ανδρέα, αλλά και της Τριών Ναυάρχων. 

Στη μελέτη αναμένεται να προταθούν παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης όλων των προαναφερόμενων σημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους και θα ενισχυθούν οι αθλητικές και λοιπές υποδομές στην περιοχή γύρω από τον ΝΟΠ με τη δημιουργία γηπέδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και πάρκου για σκέιτ.