Αυτό που έγινε φέτος με το Καρναβαλικό Συνεργείο και γενικότερα με την διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού, ήταν άθλος. 

Δεν το λέμε εμείς αυτό. Το λέει ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Καρναβαλικού Οργανισμού και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πατρινό Καρναβάλι Δημήτρης Δημησιάνος, τον οποίο συναντήσαμε στο εργαστήρι του Καρναβαλικού Συνεργείου στο Πετρωτό. 

Γιατί άθλος; Μας το εξηγεί ο ίδιος, ζητώντας άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του Καρναβαλικού Συνεργείου, έτσι ώστε να πάρει και πάλι τη δυναμική που της αξίζει αυτή η δομή του Πατρινού Καρναβαλιού για να προσφέρει τα μέγιστα στην πόλη και στο καρναβάλι της.

Δεν υπάρχει, άλλωστε, μία τέτοια δομή σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδος, σε κανένα άλλο Καρναβάλι και για αυτό η Πάτρα θα πρέπει να αγωνιστεί για να την κρατήσει όχι μόνο ζωντανή, αλλά να της δώσει και μία νέα πνοή. Με νέους ανθρώπους, με νέα χέρια που στο πλευρό των έμπειρων τεχνιτών του εργαστηρίου θα μάθουν ακόμα καλύτερα την καρναβαλική τέχνη. 


Άμεση ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό για το Καρναβαλικό Συνεργείο

Είναι ένα ζήτημα στο οποίο έχει αναφερθεί τόσο ο Κώστας Πελετίδης και η Ήρα Κουρή, όσο και ο υπεύθυνους του Καρναβαλικού Συνεργείου, Νίκος Λιβάνης. 

Όσα έχουμε δει φέτος και όσα πρόκειται να δούμε στη συνέχεια προέρχονται από τη δουλειά μιας ομάδας ανθρώπων που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούν τα 12 άτομα. Τέσσερις οι μόνιμοι τεχνίτες, ο Νίκος Λιβάνης, ο Παντελής Χατζόπουλος, ο Νεκτάριος Σαρηγιάννης και ο παλιότερος όλων (από τη στιγμή που έφυγε και βγήκε σε σύνταξη ο Πέτρος Βρυώνης), Δημήτρης Ντζουμάνης. 

Πέρα από αυτούς τους τέσσερις μόνιμους τεχνίτες, φέτος υπήρχαν άλλοι τρεις που ξεκίνησαν να εργάζονται με σύμβαση από το καλοκαίρι, ενώ μόλις μετά το τέλος του 2019 προσλήφθηκαν πέντε ακόμα διμηνίτες.

Μιλάμε για μία δομή που έχει απόλυτη ανάγκη το Πατρινό Καρναβάλι και η Κοινωφελής Επιχείρηση και για οικονομικούς λόγους αφού αν το Καρναβαλικό Συνεργείο είχε το ανάλογο προσωπικό θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαγωγή της δουλειάς του (κάτι που έγινε και φέτος, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό αφού προηγούνταν οι ανάγκες της πόλης), με το αντίστοιχο κέρδος για το ταμείο του Καρναβαλικού Οργανισμού, με χρήματα που θα δίνονταν στη βελτίωση του όλου θεσμού. 


Πώς τα κατάφεραν και μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της φετινής διοργάνωσης, τη στιγμή μάλιστα που ορισμένοι από αυτούς κλήθηκαν να φτιάξουν πράγματα και για τον διάκοσμο των Χριστουγέννων, με το Χριστουγεννιάτικο χωριό και τα υπόλοιπα που στόλισαν την Πάτρα εκείνες τις μέρες; 

Σύμφωνα με τα όσα μας λένε υπήρξε σημαντική βοήθεια από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, από τους ξυλουργούς και τον τομέα πρασίνου μέχρι και την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού.

Στο πλευρό των τεχνιτών του Καρναβαλικού Συνεργείου ήταν πάντα όλους αυτούς τους μήνες ο Καρναβαλικός Οργανισμός, οι υπάλληλοι και τα διοικούντα μέλη του και γενικότερα χρειάστηκε ένας συγχρονισμός και μία αλληλουχία των δυνάμεων για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά. Η ανάγκη όμως για ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του Καρναβαλικού Συνεργείου παραμένει. Και δεν είναι μόνο θέμα ενίσχυσης. 

Η Πάτρα έχει τόσους καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες, τεχνίτες του καρναβαλιού που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και διψάνε να δουλέψουν, να προσφέρουν στην πόλη τους και στο καρναβάλι της, μέσα από την δημιουργικότητα τους και την τέχνη τους.

Ένα ανθρώπινο έμψυχο δυναμικό που εξαιτίας αυτής της κατάστασης, παραμένει σχεδόν ανεκμετάλλευτο από την Πάτρα.