Στην πλειονότητά τους, οι πολίτες του Μαυροβουνίου τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα 2/3 των πολιτών του Μαυροβουνίου υποστηρίζουν την ιδέα της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 66,4%, ενώ το 26,7% αντιτίθεται σε αυτή τη θέση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία De Facto Consultancy σε δείγμα 1.014 ατόμων, για λογαριασμό της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Μαυροβούνιο.

Τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ένταξη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν στην έρευνα, ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν το έγκλημα και η διαφθορά, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι η ανεργία.

Η εκπρόσωπος της De Facto Consultancy, Ολιβέρα Κόμαρ, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, δήλωσε: «Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα και απάντησαν η ανεργία και η έλλειψη θέσεων εργασίας. Ακολουθούν η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα».

Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει, ότι το 76,2% των πολιτών θα υποστηρίξει την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα, ενώ το 20% των ερωτηθέντων θα την καταψηφίσει.

Το 53,3% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι το Μαυροβούνιο θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2025, ενώ το 10,4% πιστεύει ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ποτέ μέλος.

Την μεγαλύτερη πρόοδο στα Βαλκάνια το Μαυροβούνιο

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στους πολιτικούς του Μαυροβουνίου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο Άιβο Όβαρ, με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε ότι «οι πολίτες επιθυμούν ευημερία, κράτος δικαίου, εξάλειψη της διαφθοράς και περισσότερες ευκαιρίες για τη νεολαία. Το μήνυμα προς τους πολιτικούς του Μαυροβουνίου είναι ότι στην ΕΕ λύνουμε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου που απαιτείται και στο Μαυροβούνιο».

Από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το Μαυροβούνιο έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει ανοίξει 32 από τα συνολικά 33 κεφάλαια διαπραγματεύσεων.