Η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού χτυπάει στο Πετρωτό, στο εργαστήρι του Καρναβαλικού Συνεργείου, εκεί που οι καρναβαλικοί τεχνίτες μαζί με τους συνεργάτες τους, σχεδιάζουν από την επόμενη μέρα μετά το τέλος της κάθε διοργάνωσης, τα άρματα που θα δούμε του χρόνου.

Πηγαίνοντας κάποιος στο εργαστήρι του Καρναβαλικού Συνεργείου, μυρίζει παντού καρναβάλι και οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει είναι οι δεκάδες φιγούρες που σίγουρα κάτι θα του θυμίζουν από τα καρναβάλια των περασμένων ετών.

Άρματα, μπάστακες και δεκάδες ακόμα καρναβαλικά είδη, που με το που τα βλέπεις σου ανεβαίνει η διάθεση και μπαίνεις με τη μία στο κλίμα αυτής της γιορτής. Το patrasevents.gr θέλησε να μπει από τώρα σε αυτό το κλίμα, σε αυτή την ατμόσφαιρα και έτσι δεν είχε να κάνει κάτι άλλο από το να ανέβει και φέτος στο εργαστήρι του Καρναβαλικού Συνεργείου. 

Στο Πετρωτό, όμως, καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι το καρναβάλι δεν είναι μόνο γιορτή. Είναι εργασία, είναι μεράκι, είναι κόπος, είναι έμπνευση, είναι τέχνη, είναι χρώματα, είναι και φαντασία. Χρειάζονται όλα αυτά τα στοιχεία για να συνθέσουν από κοινού όλα αυτά τα υπέροχα καρναβαλικά άρματα που βλέπουμε και θαυμάζουμε κάθε χρόνο.



Τέχνη και φαντασία στο Πετρωτό - Τα νέα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού


Ειδικότερα, φέτος, τα μέλη του Καρναβαλικού Συνεργείου, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, με αποτέλεσμα να έχουμε την πιο πλούσια παραγωγή των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο υπεύθυνος του Καρναβαλικού Συνεργείου, Νίκος Λιβάνης, στο φετινό καρναβάλι θα δούμε συνολικά 10 καινούργια άρματα, 7 στο καρναβάλι των μεγάλων και τρία στο καρναβάλι των μικρών. 

Πιο συγκεκριμένα, στο καρναβάλι των μεγάλων, στην κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού θα δούμε, το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού, το Άνθινο άρμα με τα 70.000 γαρύφαλλα, το Facebook, τις Μάσκες, το άρμα για το περιβάλλον και ένα ακόμα άρμα που αποφασίστηκε να κατασκευαστεί την τελευταία στιγμή, αυτό του συλλόγου Πνοής Ζωής. 

Το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, ασφαλώς θα έχει και φέτος τα ηνία αυτού του καρναβαλικού "στόλου" που πρόκειται να βγει στους δρόμους το τελευταίο τριήμερο της μεγάλης γιορτής για να μας καταπλήξει και να μας ανεβάσει την καρναβαλική μας διάθεση, χαρίζοντας μας ένα μοναδικό θέαμα που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. 



Ο υπεύθυνος του Καρναβαλικού Συνεργείου Νίκος Λιβάνης στο patrasevents.gr

Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, αυτή την χρονιά, είναι ένας μάγος που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τα χέρια του Νίκου Λιβάνη και ως μάγος κάνει τα μαγικά του.

Κινείται, χορεύει, σαν να μπαίνει και αυτός στον ρυθμό. Όχι μόνο ο ίδιος, αλλά όλα γύρω του, από την κλεψύδρα και την υδρόγειο σφαίρα έως και τα γρανάζια μιας αόριστης μηχανής του χρόνου, ένα καρναβαλικό άρμα που όμως έρχεται για να μας περάσει το δικό του μήνυμα και μας θυμίσει την αξία του χρόνου. 

Είναι ένα άρμα που θίγει έμμεσα το θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού που έχει να κάνει με τους κύκλους, αφού και ο χρόνος, ως γνωστόν, κάνει και αυτός τον δικό του κύκλο, για τον καθένα μας.

Ο χρόνος όμως, σαν ένα στοιχείο που καθορίζει την πορεία μας,  έχει το αρνητικό του και το θετικό του πνεύμα, κάτι που θα μας θυμίσει συμβολικά το άρμα της Βασίλισσας.

Το αρνητικό θα είναι η μυθολογική ύπαρξη της μέδουσας, το θετικό, αυτό της καλής ενέργειας, θα είναι η Βασίλισσα, Μαρία Κυριακοπούλου. Πρόκειται, έτσι, για δυο συνθέσεις που σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους, σύμφωνα με την ιδέα που είχε ο κατασκευαστής και των δύο αρμάτων Νίκος Λιβάνης.


Από εκεί και πέρα θα δούμε και άλλα υπέροχα πράγματα, μέσα από την δουλειά του Καρναβαλικού Συνεργείου.

Άρματα που θα μας θυμίσουν τα καρναβάλια των περασμένων ετών (όπως το Άνθινο που φέτος θα είναι εμπνευσμένο από την κινέζικη φιλοσοφία), άρματα που θα καυτηριάζουν σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα (βλέπε το facebook) και άλλα που θα περνούν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης, μέσα από την μεγάλη αυτή γιορτή. 

Για να γίνει βέβαια όλη αυτή η δουλειά, σύμφωνα με τα όσα μας είπαν, οι τεχνίτες του Καρναβαλικού Συνεργείου, χρειάστηκε ένας συγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου, έτσι ώστε να καλυφτούν τα όποια κενά και να έχουμε το καλύτερον δυνατόν αποτέλεσμα.

Το καρναβάλι, άλλωστε, είναι μία ομαδική δουλειά, ένα ομαδικό "σπορ" και αυτό το εισπράττει εύκολα κανείς πηγαίνοντας φέτος στο εργαστήρι του Καρναβαλικού Συνεργείου, στο Πετρωτό. 

Εκεί που όλα αρχίζουν και που όλα τελειώνουν, κάθε χρόνο, για την μεγάλη αυτή γιορτή της Πάτρας, το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδος. Βλέπετε, και το καρναβάλι, ακόμα, σαν μία αόριστη, μαγική και δυναμική ύπαρξη, κάνει και αυτό τους δικούς του κύκλους. 



Ο Νεκτάριος Σαρηγιάννης μιλάει για το άρμα του facebook