Η Αλβανία έχει ανάγκη 1,08 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση κατοικιών για περίπου 17.000 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά τον φονικό σεισμό του Νοεμβρίου.

Αυτό αναφέρει μελέτη, προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται και τόνωση των κλάδων του τουρισμού, της γεωργίας και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με μελέτη. Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα τόνισε πως η αλβανική κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμούν πως «οι συνολικές επιπτώσεις της καταστροφής στους 11 πληγέντες δήμους ανέρχονται σε περισσότερα από 980 εκατομμύρια ευρώ». «Οι τομείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες είναι η στέγαση, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 76% όλων των αναγκών, με τους τομείς της εκπαίδευσης και των υποδομών να ακολουθούν», τόνισε το γραφείο της ΕΕ.

Ο σεισμός 6,4 βαθμών που έπληξε στις 26 Νοεμβρίου την Αλβανία σκότωσε 51 ανθρώπους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διοργανώσει ένα συνέδριο δωρητών στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου για την κινητοποίηση της βοήθειας στην Αλβανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ένωση. Η μελέτη εκτίμησης των αναγκών θα βοηθήσει τους δωρητές να επιλέξουν ανάμεσα στα έργα που πρέπει να γίνουν.