Την πρόταση του ΜέΡΑ25 για λύση στα κόκκινα δάνεια χωρίς πλειστηριασμούς παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη τύπου και απηύθυνε κάλεσμα για διάλογο σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση η οποία θα νομοθετηθεί.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το πλαίσιο λύσης που προτείνει το κόμμα του βασίζεται στο πάγωμα των πλειστηριασμών και τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια, ο οποίος στα συνέχεια θα τα διαχειριστεί, έτσι ώστε να απαλλαγούν οι τράπεζες από το πρόβλημα στους ισολογισμούς αλλά να διαφυλαχθεί και το κοινωνικό συμφέρον.
Όπως είπε ο γ.γ. του ΜέΡΑ25, η λύση που προτείνει διαφυλάσσει τα συμφέροντα όλων των πλευρών, ήτοι των τραπεζών, της οικονομίας αλλά και του κοινωνικού συνόλου, αλλά όχι και τα συμφέροντα των ξένων fund, τα οποία θα είναι τα μόνα που θα επωφεληθούν από τους πλειστηριασμούς, αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες. Επομένως, είπε ο κ. Βαρουφάκης, δεν βλέπουμε γιατί οποιοσδήποτε από την ελληνική πλευρά θα είχε λόγο να αντιταχθεί σε ένα σχέδιο, είτε από την κυβέρνηση είτε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ο μόνος που θα «χάσει» είναι τα ξένα funds που θα έχουν διαφυγόντα κέρδη από τους πλειστηριασμούς που δεν θα γίνουν.
Όπως ανακοινώθηκε, το ΜέΡΑ25 θα προχωρήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο που προτείνει το ΜέΡΑ25 και να διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση και διοργανώνει ημερίδα για το θέμα, στις 24 Φεβρουαρίου όπου θα συζητηθούν τα συμπεράσματα του διαλόγου.
Εάν όλα τα κόμματα υποστηρίξουν μια κοινή πρόταση για λύση, είπε ο κ. Βαρουφάκης, οι θεσμοί δεν θα μπορέσουν να την αποτρέψουν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε: «Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τις αγοραίες «λύσεις» υπαγορευμένες απ’την Τρόικα – όπως ο «Ηρακλής». Το ΜέΡΑ25 διαφωνεί. Θεωρούμε ιερή υποχρέωση όλου το πολιτικού συστήματος να βάλει τους πολίτες του μπροστά απ’ τους κερδοσκόπους και με αυτό ως κριτήριο να λύσει οριστικά ένα πρόβλημα που είναι εθνικής σημασίας» .
Τα βασικά σημεία της πρότασης του ΜέΡΑ25 είναι τα εξής:

Η τρόικα απαίτησε, και οι κυβερνώντες αποδέχθηκαν, την άρση της προστασίας της 1ης κατοικίας από τον Απρίλιο. Το σχέδιο «Ηρακλής» που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, για πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία/funds, ήταν ο προπομπός. Η καταιγίδα των πλειστηριασμών θα δώσει το τελικό χτύπημα στους μη προνομιούχους δημιουργώντας

νέα ανεργία (καθώς μικρές επιχειρήσεις θα ρευστοποιηθούν), και

νέα ανασφάλεια στη μεσαία τάξη

περιορισμό κατανάλωσης, μικρομεσαίων επενδύσεων κλπ.

Αυτές οι εξελίξεις, μεσοπρόθεσμα, θα αποσταθεροποιήσουν τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες, λόγω της γενικευμένης ανασφάλειας, δεν θα βρίσκουν πελάτες για στεγαστικά/επιχειρηματικά δάνεια – ακόμα κι αν αρχίσουν να τα προσφέρουν.

ΣΧΕΔΙΟ «ΗΡΑΚΛΗΣ»: ΝΕΟΣ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Οι τράπεζες πρέπει, αναμφισβήτητα, να εκκαθαρίσουν τα βιβλία τους από τα κόκκινα δάνεια είτε απευθείας με πώλησή τους ή εμμέσως με πώληση ομολόγων που έχουν ως αντίκρυσμα τα κόκκινα δάνεια, όπως εκείνα του «Ηρακλή». Όμως, κάθε προσπάθεια να γίνει αυτό μέσω πωλήσεών τους απαιτεί γίνεται από αγοραστές των κόκκινων δανείων (ή των ομολόγων του «Ηρακλή») οι οποίοι πληρώνουν χαμηλές πρόθυμους να πληρώσουν τιμές (π.χ. μισοτιμής) που να συμφέρει τις τράπεζες.

Κι εδώ γεννιέται ο φαύλος κύκλος, επειδή οι τιμές των κόκκινων δανείων και των ομολόγων είναι ανάλογες με τον ρυθμό επιτάχυνσης της ρευστοποίησης των ακινήτων (δηλαδή των πλειστηριασμών): Είτε θα επιβραδυνθούν οι πλειστηριασμοί, οπότε το σχέδιο θα αποτύχει, καθώς οι τιμές των κόκκινων δανείων και των ομολόγων θα παραμείνουν χαμηλές και οι τράπεζες δεν θα πουλήσουν. Είτε μετά από μαζικούς πλειστηριασμούς, οι τιμές τους θα φτάσουν σε ικανοποιητικά, για τις τράπεζες, επίπεδα

Εν κατακλείδι, η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων μέσω της πώλησής τους είναι καταδικασμένη (α) να αποτύχει βραχυπρόθεσμα (χαμηλές τιμές, λίγοι πλειστηριασμοί) είτε (β) να αποτύχει μακροπρόθεσμα (υψηλές τιμές λόγω καταιγίδας πλειστηριασμών που υπονομεύουν την οικονομική δραστηριότητα της μικρομεσαίας τάξης στερώντας τις τράπεζες από την πελατεία στην οποία βασίζουν την ανάκαμψή τους!)

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ – ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ως και το 2009, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ξεπερνούσαν τα 20 δις ευρώ ή το 10% του συνόλου των δανείων. Η αλματώδης αύξηση τους άρχισε το 2010, ως απόρροια της χρεοκοπίας που έπληξε τη χώρα. Σήμερα ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ και αποτελούν το 42% του συνόλου των δανείων. Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια, αφού δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί ξανα-κοκκινίζουν καθώς πολλοί δανειολήπτες αδυνατούν να συνεχίσουν την αποπληρωμή τους.

Με τον «Ηρακλή» θα έρχονται αντιμέτωποι με τα ταμεία (funds) που αγόρασαν τα δάνειά τους με μεγάλη έκπτωση τα οποία όμως απαιτούν από τους δανειολήπτες ολόκληρο το ποσό έχοντας την διακριτική ευχέρεια είτε να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό είτε να εκβιάσουν για διακανονισμό που θα τους επιφέρει σημαντικά κέρδη σε σύγκριση με την τιμή στην οποία το αγόρασαν.

H ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25

Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τον «Ηρακλή» ή παρόμοιες αγοραίες «λύσεις» υπαγορευμένες απ’την Τρόϊκα.

Το ΜέΡΑ25 διαφωνεί. Θεωρούμε ιερή υποχρέωση όλου το πολιτικού συστήματος να βάλει τους πολίτες του μπροστά απ’ τους κερδοσκόπους, και με αυτό σαν ως κριτήριο να λύσει οριστικά ένα πρόβλημα που είναι Εθνικής σημασίας.

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι υπάρχουν άμεσα εφαρμόσιμες ορθολογικές εναλλακτικές και, για αυτό το λόγο αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την άμεση έναρξη διαλόγου με κόμματα, φορείς, δήμους. Την 24η Φεβρουαρίου διοργανώνουμε ημερίδα όπου θα συζητηθούν τα συμπεράσματα του διαλόγου αυτού.

Ξέρουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που ανησυχούν, δε διεκδικούμε αυτό το μονοπώλιο. Ο διάλογος που προτείνουμε πρέπει να υπερβαίνει τα κόμματα και τις ηγεσίες τους, και να συμπεριλάβει όλους όσους αναγνωρίζουν το μέγεθος της απειλής για την κοινωνική συνοχή

ΟΙ 4 ΣΤΟΧΟΙ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Εκκαθάριση κόκκινων δανείων και δημιουργία σταθερού μηχανισμού αντιμετώπισής τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τερματισμός μαζικής ρευστοποίησης μικρομεσαίων περιουσιών που μετατρέπουν εν δυνάμει μεγάλες υπεραξίες σε προσόδους των funds [οι οποίες θα εξαχθούν, ως επί το πλείστον, εκτός Ελλάδας]. Παράλληλα, προοπτική για επανένταξη στη διαδικασία αποπληρωμής των δανειοληπτών.

OIKONOMIA: Τερματισμός του φαύλου κύκλου ο οποίος, εν τέλει, υπονομεύει τις τράπεζες [πωλήσεις κόκκινων δανείων]