Μετά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, οι οποίες βρίσκονται διαχρονικά στην «πρώτη γραμμή» όσον αφορά τη ζήτηση για αγορές ακινήτων από ξένους, πλέον οι υποψήφιοι αγοραστές από το εξωτερικό αυξάνουν τη ζήτηση για αγορές ακινήτων και σε άλλες περιοχές, οι οποίες ανεβαίνουν πλέον και αυτές, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για περαιτέρω άνοδο της αγοράς β’ κατοικίας στη χώρα μας και το 2020.

«Η ζήτηση για παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα ήταν υψηλή τη διετία 2018-2019 με επίκεντρο κυρίως τις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για παραθαλάσσια ακίνητα είτε ακόμη και για πιο απομακρυσμένα σπίτια. Η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών, ως πιο αναγνωρίσιμοι τουριστικοί προορισμοί. Ωστόσο, μερίδιο αποσπούν και άλλοι προορισμοί ανά την Ελλάδα, που προσφέρουν πλέον ικανοποιητικές αποδόσεις σε αγοραστές όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη, ενώ λόγω των υψηλών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού ανεβαίνουν πλέον και πιο εναλλακτικοί προορισμοί στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία), τα Δωδεκάνησα (Κώς, Σύμη) και το Ιόνιο (Λευκάδα, Ζάκυνθος)», όπως αναφέρει το newmoney.

Αυτό επισημαίνει στην τελευταία της ανάλυση για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας στη χώρα μας η εταιρεία συμβούλων Algean Property, η οποία έχει σημαντική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα, επισημαίνοντας ότι πλέον και οι εναλλακτικοί προορισμοί προσελκύουν σημαντικό αριθμό υποψηφίων αγοραστών, ακριβώς λόγω της διάχυσης του αποτυπώματος του τουρισμού αλλά και των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων.

Η ανάλυση της Algean κάνει λόγο για περαιτέρω αύξηση των τιμών λόγω της υψηλής ζήτησης στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος (Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδος) καθώς επίσης και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρείται αξιοσημείωτη άνοδος των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων.

«Οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού αφενός έδωσαν σημαντική ώθηση στις αποδόσεις των ακινήτων, φέρνοντας στον αφρό περιοχές όπως το κέντρο και τα νότια προάστια της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη αφετέρου δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγοράς βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, δίνοντας ουσιαστικά ζωή στο εγχώριο real estate».

Εξοχικά – επενδύσεις

Οι αποδόσεις της β’ κατοικίας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα το 2019 και μάλιστα ήταν σαφώς πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη βρίσκονται στο τοπ των προορισμών της Μεσογείου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2019, με ακαθάριστες αποδόσεις που φθάνουν το 8,2%, 6,5% και 6,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Algean.

Επιπλέον, και άλλοι προορισμοί όπως η Σκιάθος (6%), το Πόρτο Χέλι (5,1%), η Ρόδος, η Χαλκιδική και τα Χανιά (4,8%) βρίσκονται επίσης στο τοπ 10 επιβεβαιώνοντας την δυναμική της αγοράς β’ κατοικίας σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, μπροστά από άλλους πολύ δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου όπως η Μαρμπέγια, (4,3%), η Νίκαια (4,2%) και το Σαιν Τροπέ (3,9%).

Εισροή διεθνών κεφαλαίων

Η ανάλυση της Algean κάνει αναφορά και στην αύξηση των απευθείας ξένων επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που έφθασαν το 1,13 δις. ευρώ το 2018 με άνοδο 172,1% έναντι του 2017 (415 εκατ. ευρώ). Για το 2019, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της ΤτΕ, το αντίστοιχο νούμερο είνται στα 737 εκατ. ευρώ (+94,6%), ενώ η εκτίμηση από πλευράς της εταιρείας κάνει λόγο για ένα νούμερο κοντά στα 2 δις. ευρώ.

«Με τη συμβολή του τουρισμού, ο κλάδος της β’ κατοικίας της Ελλάδας έχει γίνει από τους πλέον δυναμικούς της εγχώριας κτηματαγοράς, ενώ η σταδιακή σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί εγγύηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου», επισημαίνει η ανάλυση.