Η απόφαση της κυβέρνησης είναι τετελεσμένη. Μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα δύο ακόμα αλλαγές που έχουν να κάνουν με το εκλογικό σύστημα, μετά τις παρεμβάσεις που προσπάθησε να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των παθογενειών του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές και η άλλη, με την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό προκύπτει από την ομιλία του αρμόδιου υφυπουργού Εσωτερικών και παλαιού γνώστη των εκλογικών συστημάτων, Θοδωρή Λιβάνιου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η υπόθεση αφορά άμεσα τα δημοτικά τεκταινόμενα της Πάτρας μετά την διαφαινόμενη συσπείρωση των εφτά παρατάξεων της αντιπολίτευσης απέναντι στη δημοτική αρχή, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να πάρει το πάνω χέρι.

Με την κατάργηση της απλής αναλογικής αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα στη δημοτική σκακιέρα της Πάτρας, με τη δημοτική αρχή που είχε συγκεντρώσει ένα ποσοστό στο α' γύρο των εκλογών που έφτασε το 40% και στον δεύτερο γύρο το 70%, να παίρνει και πάλι το πάνω χέρι, ύστερα από τα όσα προηγήθηκαν με την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Το ζήτημα βέβαια είναι ποια θα είναι η αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και αν θα συνεχίσουν να έχουν αυτό τον ενωτικό χαρακτήρα και με το πλειοψηφικό σύστημα. Πάντως, μέχρι να περάσει από τη Βουλή η κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και να ψηφιστεί ο νέος νόμος θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Μέχρι τότε η αντιπολίτευση, έτσι όπως, έχει διαμορφωθεί η "σκακιέρα" στα δημοτικά πράγματα, θα μπορεί κατά μία έννοια να περνάει το δικό της.