Με τον τίτλο «Πολεμάμε και τραγουδάμε - Ο αγώνας της ΕΠΟΝ για Λευτεριά και Πολιτισμό» τρεις ομιλητές θα μιλήσουν στο Καφέ «Γέφυρες» την ερχόμενη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μμ στην Πάτρα, στην εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με την συμπλήρωση 77 χρόνων από την παρουσία της αντιστασιακής οργάνωσης.

Πρόκειται για τους:

Βασιλική Λάζου, ιστορικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Γιώργο Μόσχο, συγγραφέα, ερευνητή και
Νότη Διαμαντή, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας.

Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1943 από αντιπροσώπους πολιτικών και αντιστασιακών οργανώσεων νέων της εποχής οι οποίοι αποφάσισαν τη διάλυση όλων των παρακάτω οργανώσεων και τη συγχώνευσή τους στην ΕΠΟΝ που τέθηκε υπό την καθοδήγηση της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ.
Τα μέλη της ΕΠΟΝ καλούνταν ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες. 

Και σύμφωνα με στοιχεία της el.wikipedia.org, οι οργανώσεις που αυτοδιαλύθηκαν για να συγκροτήσουν την ΕΠΟΝ ήσαν οι παρακάτω:

Αγροτική Νεολαία Ελλάδος, Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία, Ενιαία Μαθητική Νεολαία, Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, Θεσσαλικός Ιερός Λόχος, Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία, Λεύτερη Νέα, Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος, Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος, Φιλική Εταιρεία Νέων, Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων ΕΑΜΝ Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Εθνικό Συμβούλιο των φίλων της νέας γενιάς.

Σκοποί της ΕΠΟΝ που αναφέρονταν στο ιδρυτικό κείμενό της ήσαν οι παρακάτω:

Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας.
Η εξόντωση του φασισμού και η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας .
Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της την αυτοδιάθεση των λαών
Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς.
Στο ιδρυτικό κείμενο η ΕΠΟΝ αυτοπροσδιορίζεται ως οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική. Γεγονός είναι ότι η ΕΠΟΝ ανδρώθηκε μέσα σε μια κρίσιμη εποχή.

Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρεται ότι περί αυτής είχαν συσπειρωθεί πανελλαδικά περισσότεροι από 600.000 νέοι και νέες, ενώ περί τους 30.000 εξ αυτών είχαν ενταχθεί στον ΕΛΑΣ.

Εμβατήριο της ΕΠΟΝ ήταν το "Εμπρός ΕΠΟΝΙΤΕΣ". Άλλη χαρακτηριστική επωδός που επαναλάμβαναν οι Επονίτες ήταν:

"ΕΠΟΝ, ΕΠΟΝ, είσ΄ ο εχθρός των φασιστών,
άξια γενιά των δουλευτών,
καμάρι του λαού ΕΠΟΝ".

Η ΕΠΟΝ τέθηκε εκτός νόμου με τον περιβόητο νόμο Ν.509 του 1947.