Μπαράζ περιστατικών κλοπών, βίας και παραβατικότητας έχουν σημειωθεί το τελευταίο καιρό στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας, με την Πρύτανη της Πάτρας, Βενετζάνα Κυριαζοπούλου να έχει στείλει νέα επιστολή για το θέμα στις αρμόδιες αρχές, όπως και στην αστυνομία. 

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ασφάλεια των φοιτητών, αλλά και των εργαζομένων στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Κύρια πηγή της παραβατικότητας αυτής, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, άτομα που πηγαίνουν καθημερινά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είναι οι δύο καταυλισμοί σκηνιτών ρομά που γειτνιάζουν με τους χώρους της Πανεπιστημιούπολης. 

Οι επιθέσεις το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς, με τους δράστες να κάνουν σημαντικές ζημιές στην περιουσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, για να κλέψουν ό,τι νομίζουν ότι έχει κάποια αξία.

Το τελευταίο περιστατικό ήταν αυτό που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τους δράστες να κλέβουν ένα καλώδιο ρεύματος χιλιομέτρων που διερχόταν στο περίγυρο του Πανεπιστημίου, με στόχο να πάρουν το χαλκό. 

Η ζημιά αυτή θα κοστίσει στο ταμείο του ιδρύματος ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, τη στιγμή που δεν περισσεύουν χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι τα περιστατικά επιθέσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε φοιτητές, αλλά και σε μέλη του προσωπικού, με τους δράστες να δείχνουν μία ιδιαίτερα επιθετική και παραβατική συμπεριφορά. 

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Πατρών, η πολιτεία θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για να απομακρύνει τους δύο καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στο ίδρυμα. Ο ένας υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, τελευταία έχει αυξηθεί και επεκταθεί. Ο άλλος, στην άλλη πλευρά του Πανεπιστημίου, έχει αναπτυχθεί τελευταίως. 

Το Πανεπιστήμιο έχει πάρει μέτρα για την προστασία του χώρου του, πριν από λίγους μήνες ολοκλήρωσε το έργο της περίφραξης της Πανεπιστημιούπολης, όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά από μόνα τους για την ασφάλεια και την προστασία των σπουδαστών του, αλλά και της περιουσίας του. Χρειάζεται πλέον κάλυψη από τις αρμόδιες αρχές, από τους φορείς, από την πολιτεία και φυσικά από την Αστυνομία.