Επτά χρόνια στο ίδιο σημείο βρισκόταν μια σαλαμάνδρα που βρέθηκε σε σπήλαιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Μια σαλαμάνδρα σε σπήλαιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατάφερε με τις επιδόσεις της στην τεμπελιά να ξεπεράσει μέχρι και τον… διαλογιζόμενο Βούδα καθώς βρισκόταν ακίνητη για επτά χρόνια. Την σχετική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες προς μεγάλη έκπληξή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκέργκελι Μπάλατς του Πανεπιστημίου Eotvos Lorand της Ουγγαρίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ζωολογίας "Journal of Zoology", σύμφωνα με το New Scientist και τη βρετανική «Indepedent», μελέτησαν ένα συγκεκριμένο είδος σαλαμάνδας. O λόγος για το ολμ ή πρωτέα (Proteus anguinus) το οποίο ζει σε υδάτινα σπήλαια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την ονομασία Vruljak 1.

Αυτά τα μικρά και τυφλά λευκά αμφίβια ζουν πάνω από 100 χρόνια μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, χωρίς τροφή για αρκετά χρόνια, ενώ ζευγαρώνουν κατά μέσο όρο μόνο μια φορά στα 12,5 χρόνια. Οι επιστήμονες, που τα μελετούν για χρόνια, διαπίστωσαν ότι σε διάστημα μιας δεκαετίας δεν μετακινούνται περισσότερο από δέκα μέτρα.

Μια συγκεκριμένη σαλαμάνδρα, όμως φαίνεται να μην έχει κουνηθεί από τη θέση της για τουλάχιστον επτά χρόνια. Αυτό φυσικά εξέπληξε μέχρι και τους επιστήμονες που ασχολούνται επί χρόνια με το συγκεκριμένο είδος.