Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Μόρια Λέσβου, καθώς επικρατεί αναβρασμός μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των μεταναστών που παραμένουν στην Δομή.

Χθες διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, σε δύο φάσεις, με την αστυνομία να προχωρά σε 40 προσαγωγές, ενώ φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία τη νύχτα, προκαλώντας εκ νέου την οργή στους κατοίκους της περιοχής.

Στους δρόμους Αφγανοί, άναψαν φωτιές φωνάζοντας «ελευθερία»

Αρχικά, το πρωί δημιουργήθηκε ένταση στην πορεία περίπου 2.000 Αφγανών αιτούντων ασύλου, οι οποίοι άναψαν φωτιές στους δρόμους και φώναζαν «ελευθερία», διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη παραμονή τους στην Μόρια και το Καρά Τεπέ.


Κάποιοι βρέθηκαν μάλιστα κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, όπου έβαλαν φωτιές, ενώ άλλη ομάδα μπήκε στην πόλη καταλαμβάνοντας τον κεντρικό δρόμο της προκυμαίας, μπροστά στο δημοτικό θέατρο.


Η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει από την πορεία τους κάνοντας ρίψη δακρυγόνων, ενώ το κλείσιμο του δρόμου δεν επέτρεπε και την έξοδο των οχημάτων της Πυροσβεστικής από τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Ένταση και διαμαρτυρίες των κατοίκων

Στη συνέχεια, αφού έφυγαν από τα σημεία όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, ορισμένοι πέρασαν μέσα από το χωριό για να πάνε πίσω στον καταυλισμό. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από τους κατοίκους, κάποιοι χτύπησαν τις καμπάνες και αρκετοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν μπήκαν μέσα στο χωριό από μόνοι τους, ή αν οδηγήθηκαν από την ΕΛΑΣ, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα tonisi.gr, όμως αυτό μικρή σημασία είχε για τους κατοίκους, που το βράδυ πήγαν οργισμένοι στα γραφεία της κοινότητας του χωριού.

Φωτιά σε σπίτι και νέα ένταση

Την ώρα που η ένταση κορυφωνόταν, μία φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία, που «φούντωσε» ακόμη περισσότερο την οργή των κατοίκων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τοπικά σάιτ, μάρτυρες ανέφεραν πως στην κατοικία έμεναν παράτυποι μετανάστες, κάτι που εξόργισε τους κατοίκους, κατηγορώντας τους μετανάστες για την φωτιά.

Η πυροσβεστική επενέβη πάντως άμεσα και την έσβησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

Τα μέτρα που ζήτησε η γενική συνέλευση

Με τους κατοίκους να έχουν βγει έξω από την κοινότητα, έγινε λαϊκή γενική συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Στην συνέλευση, αποφασίστηκε να υπάρξουν αντιδράσεις και μάλιστα σήμερα στις 7 το πρωί έχουν προαναγγείλει πως θα κάνουν κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής. Παράλληλα, ζήτησαν σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες και να γίνονται περιπολίες στους δρόμους του χωριού.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, το αίτημα έγινε δεκτό και αναμενόταν το βράδυ ή σήμερα το πρωί, να φτάσουν δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ για να ελέγξουν την κατάσταση. Επίσης, στην Γενική συνέλευση ζήτησαν την αποσυμφόρηση της Μόριας και το κλείσιμό της σταδιακά.

Για υποκινητές ψάχνει η κυβέρνηση για τα επεισόδια- Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η αστυνομία γνώριζε από την Παρασκευή πως ετοιμάζονταν οι αιτούντες άσυλο μετανάστες, να κάνουν κινητοποιήσεις. Τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στην Λέσβο χθες, έφεραν και την αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος ανέφερε πως γίνονται έρευνες για τυχόν υποκίνησης των επεισοδίων.

«Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε», ανέφερε σε δήλωσή του.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στην Λέσβο, τονίζοντας πως «οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών», μεταξύ άλλων.