Ξεκινούν στις 16 Φεβρουαρίου οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Αμυνας, οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών επρόκειτο -κατόπιν τουρκικής επιθυμίας – να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis καθυστέρησε την διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τριπλός:

Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων,
Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και
Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.
«Αυτό το δώρο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ενόψει της Συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ στις 13-15 Φεβρουαρίου» έλεγαν πηγές του Πενταγώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Θα πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ (είχαν βρεθεί ξανά στις 15 Οκτωβρίου).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».