Η φετινή χρονιά είναι χρονιά του Joaquin Phoenix, ο οποίος με τον ρόλο του Joker κερδίζει το ένα βραβείο μετά το άλλο. Σειρά, το βράδυ της Κυριακής είχαν τα BAFTA 2020, όπου ο Αμερικανός παρέλαβε το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου.

Το βραβείο στα BAFTA 2020 παρουσίασε και ανακοίνωσε η Ολίβια Κόλμαν που κάλεσε τον Joaquin Phoenix στη σκηνή του Albert Hall Theater του Λονδίνου. Ο πρωταγωνιστής του Joker παρέλαβε το βραβείο και ευχαρίστησε από καρδιάς τους διοργανωτές των BAFTA 2020 για την τιμή.

«Νιώθω μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη που είμαι εδώ απόψε. Τα BAFTA υποστήριζαν πάντα την καριέρα μου και αισθάνομαι προνομιούχος γι’ αυτό. Πρέπει όμως να πω πως ταυτόχρονα νιώθω διχασμένος γιατί πολλοί από τους συναδέλφους μου, δεν έχουν αυτό το προνόμιο» είπε κρατώντας το χρυσό βραβείο των BAFTA 2020 στα χέρια. Τα όσα είπε από το σημείο εκείνο και έπειτα «χτύπησαν» ευαίσθητες χορδές που ενοχλούν και προβληματίζουν πολλούς στη βιομηχανία του θεάματος.

«Νομίζω πως στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε έγχρωμους ανθρώπους, πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σε ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα στο μέσο και την βιομηχανία μας με τρόπο που εμείς να ωφελούμαστε» είπε ο Joaquin Phoenix.

Ο πρωταγωνιστής του Joker μετέφερε στη σκηνή των BAFTA 2020 ένα πολύ ηχηρό μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις. Διακρίσεις για τις οποίες όλες οι απονομές κινηματογράφου στον κόσμο έχουν κατηγορηθεί, καθώς τα τελευταία χρόνια συμβαίνει συχνά, ανάμεσα στους υποψήφιους να συγκαταλέγονται μόνο λευκοί ή σχεδόν μόνο εκπρόσωποι της λευκής φυλής.

«Κανείς δεν θέλει προνομιακή μεταχείριση κι όμως αυτό κάνουμε στους εαυτούς μας κάθε χρόνο. Οι άνθρωποι θέλουν να απολαμβάνουν της αναγνώρισης, του σεβασμού και της εκτίμησης για την δουλειά τους» συνέχισε ο Joaquin Phoenix, τρίβοντας νευρικά με τα δάχτυλά του, το πρόσωπό του και προσπαθώντας να τοποθετήσει με χειρουργική ακρίβεια τις λέξεις που θα έστελναν με τον καλύτερο τρόπο το αντιρατσιστικό του μήνυμα.

«Δεν πρόκειται για μια φαρισαϊκή καταδίκη, γιατί – ντρέπομαι που θα το πω – αλλά είμαι κι εγώ μέρος του προβλήματος. Δεν έκανα ό, τι ήταν δυνατό προκειμένου να διασφαλίσω πως στα σετ όπου συμμετείχα δεν υπήρχαν αποκλεισμοί» συνέχισε, σε μια εξομολόγηση που δεν έβγαινε αβίαστα, είχε όμως στιβαρό και ξεκάθαρο μήνυμα.

«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να κατανοήσουμε στην πράξη τον συστηματικό ρατσισμό. Είναι υποχρέωση ανθρώπων που δημιούργησαν, διαιώνισαν και επωφελήθηκαν από ένα σύστημα καταπίεσης να είναι εκείνοι που θα το καταλύσουν» είπε κλείνοντας την ομιλία στα BAFTA 2020, ο Joaquin Phoenix.

Ο Joaquin Phoenix είναι γνωστός για τον ακτιβισμό σε μια σειρά από ζητήματα, πέραν του ρατσισμού. Πρόσφατα, ο πρωταγωνιστής του Joker ένωσε τη φωνή του με την φιλοζωική οργάνωση PETA, σε μια καμπάνια με στόχο τον σεβασμό των ζώων. Δημοσιεύματα θέλουν άλλωστε τον Joaquin Phoenix να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο μενού των επικείμενων βραβείων Όσκαρ 2020, προκειμένου το φαγητό να είναι αποκλειστικά χορτοφαγικό.

Ο αστέρας του Χόλιγουντ Joaquin Phoenix, λίγες ώρες αφού παρέλαβε το βραβείο BASTA 2020 ηγήθηκε μιας διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των ζώων στο Λονδίνο. Ο Joaquin Phoenix μαζί με άλλους ακτιβιστές κρέμασε στη Γέφυρα του Λονδίνου ένα πανό με το σύνθημα: «Η βιομηχανική κτηνοτροφία καταστρέφει τον πλανήτη μας. Γίνε βίγκαν».