Το Γρηγόρι Αιγιαλείας τίμησε με την δέουσα λαμπρότητα τον Πολιούχο του Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο.

Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 στις 6:30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Στον εν λόγω Εσπερινό, τον οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην Παλαιά Διαθήκη που είναι συμφωνία του Θεού με τους Πρωτοπλάστους και μιλάει για τον ερχομό του Χριστού, στην Καινή Διαθήκη που είναι καινούργια συμφωνία του Χριστού με τον άνθρωπο. Αναφέρθηκε στο βίο και στο έργο του Αγίου Γρηγορίου, ο οποίος «πολέμησε» για να επικρατήσει η πίστη μας στον μόνο αληθινό Θεό. Καταλήγοντας ανέφερε: πλησιάστε τον Άγιό σας, τον Άγιο μας τον Άγιο Γρηγόριο, αγαπήστε τον, γνωρίστε τον ως πρότυπο αληθινής ζωής, αληθινής πνευματικής ζωής. Με την μετάνοια να μοιάσουμε στους Αγίους μας, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι Χριστιανοί, παιδιά του Θεού.     

Συμμετείχαν οι Ιερείς: π. Γρηγόριος Μαμαλής, π. Σωτήριος Κουκούσης, π. Ιωάννης Αντωναρόπουλος, π. Κωνσταντίνος Μοιραλιώτης, π. Χαράλαμπος Γκίκας, καθώς και ο Ιεροδιάκονος Σπυρίδων.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο π. Χαραλάμπους Γκίκας, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, τον ευχαρίστησε για την συμμετοχή του στον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Γρηγόριου και του προσέφερε δεσποτικό μπαστούνι. 

Ο Σεβασμιότατος αποδέχτηκε το δώρο, καθώς ανέφερε ως αντίδωρο της πνευματικής σχέσης που υπάρχει. 

Στη συνέχεια ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος του χωριού καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο ως ακολούθως: Σεβασμιώτατε, πάτερ και Δέσποτα καλώς ήρθατε στο χωριό μας. Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά και σεβασμό.

Σας ευχόμαστε τα έτη σας να είναι πολλά ευλογημένα, ευφρόσυνα και αγλαόκαρπα. Σας ευχόμαστε επίσης ο Άγιος Γρηγόριος να σας στηρίζει, να σας ενισχύει και να σας ευλογεί στο Θεάρεστο έργο σας. Μετ΄ ευλαβείας σας προσφέρουμε, εκ μέρους του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι «Ο Άγιος Γρηγόριος», το παρόν φωτογραφικό λεύκωμα έκδοσης του Συλλόγου, σε ανάμνηση της πρώτης παρουσίας και συμμετοχής σας στην εορτή του Πολιούχου μας, και εκφράζουμε την επιθυμία μας για την ανελλιπή παρουσία Σας κατ΄ έτος στον εορτασμό του Πολιούχου μας.


Ακολούθως η Φαρμακοπούλου Δημητρούλα καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο με το εξής ποίημά της:

Στον Σεβασμιώτατο κ.κ. Ιερώνυμο

Καλώς μας ήρθες Δέσποτα

σήμερα στο χωριό μας

για να γιορτάσουμε μαζί

τον Πολιούχο Άγιό μας

Εδώ σε τούτο το χωριό 

είμαστε μετρημένοι

μα ζούμε με τον Άγιο

κι είμαστε αγαπημένοι

Εδώ σε τούτο το χωριό 

ζούνε τα όνειρά μας

και έχουμε για φύλακα

Δέσποτα, τον παπά μας

Εδώ, ετούτο το χωριό

«χειμώνας» δεν τ’ αγγίζει

μον’ «σιγοβρέχει» όμορφα

κι όλη η γη ανθίζει.

Σ’ ευχαριστούμε από καρδιάς,

δώστε μας την ευχή Σας

και να μας έχετε Δέσποτα

κι εμάς στην Προσευχή Σας 

Στο πλαίσιο της ως άνω εκδήλωσης, αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, που αναφέρονται στο χρονικό διάστημα από το 1461 έως το 1715, η ονομασία του χωριού, το χρονικό διάστημα αυτό, ήταν ο Άγιος Γρηγόριος. 

Τέλος, ακλούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους στην Αίθουσα του Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Παράδοσης, πρώην Αίθουσα Δημοτικού Σχολείου.

Το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 το πρωί, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό του χωριού, στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξία του έργου του Αγίου Γρηγορίου. Συμμετείχαν επίσης οι ιερείς: π. Χαράλαμπος Γκίκας, π. Κωνσταντίνος Αβραμόπουλος, π. Χρήστος Τσούλκας.

Τους χορούς των Ιεροψαλτών διεύθυναν οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες κ.κ. Γεώργιος Μπενέτσης και Άγγελος Παλαιολόγος.

Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ.: Ανδριόπουλος Παναγιώτης και Φραγκονικολόπουλος Γεώργιος από το Δήμο Αιγιάλειας, Θανασούλιας Νικόλαος πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Συμπολιτείας, Παπανικολόπουλος Νικόλαος Πρόεδρος Προοδευτικού Συλλόγου Σαλμενίκο. Συμμετείχαν επίσης οι κάτοικοι του χωριού, κάτοικοι γειτονικών χωριών και πολλοί άλλοι ευσεβείς και φιλέορτοι χριστιανοί. Μετά το πέρας τη Θείας Λειτουργίας στην Αίθουσα του Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Παράδοσης ακλούθησε δεξίωση για το σύνολο των παρισταμένων.