Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσουν εντός Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θεωρείται δεδομένη η προς τα πάνω αναπροσαρμογή για τον κατώτατο μισθό, από τα 650 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Στόχος είναι με τον νέο κατώτατο μισθό να δοθούν «ανάσες» στα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, εκ των οποίων -όπως αναφέρουν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2019- ένας στους τρεις αμείβεται με ποσά έως 700 ευρώ.

Τα 700 ευρώ, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πρόσφατα, είναι ο στόχος για τον κατώτατο μισθό σε βάθος τριετίας.

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για τα νέα ποσά

Στη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό θα συγκρουστούν δυο θέσεις: Η πρώτη, των εργοδοτών, που ισχυρίζονται ότι για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι αντοχές των επιχειρήσεων και η δεύτερη, των εργαζομένων και των συνδικάτων, που επικαλούνται τις βαριές απώλειες που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια. Τη θέση των εργαζομένων για τον κατώτατο μισθό συμμερίζονται και αναλυτές που εκτιμούν ότι με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών θα τονωθεί το αναπτυξιακό ρεύμα.

Ο κατώτατος μισθός, ωστόσο, ακριβώς έναν χρόνο πριν, «είδε» επί ΣΥΡΙΖΑ μια σημαντική αύξηση της τάξης του 10,9%. Προκειμένου να μην αιφνιδιάσει τις -μικρομεσαίες κυρίως- επιχειρήσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να συγκλίνει στο σενάριο της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 4% με 5%.

Στη πρώτη περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα «τσιμπήσει» 26 ευρώ και στη δεύτερη 32 ευρώ. Αν ισχύσουν τα παραπάνω, από τον προσεχή Ιούλιο ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 676 ή τα 682 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, οι εργαζόμενοι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης προσβλέπουν και σε κάποια άλλα μικρά «μπόνους» στους μισθούς τους, που θα προκύψουν από τις νέες εισφορές.